Meksički policajci u borbi protiv mafije (Foto: AFP)
Meksički policajci u borbi protiv mafije (Foto: AFP) Foto: Afp

U svijetu je trenutačno mnoštvo opasnih mafijaških organizacija, a za onu najozloglašeniju slovi meksički narkokartel.


To je najjača i najopasnija mafijaška organizacija u svijetu, tvrde kriminalisti, a prenosi Blic.

Vezani članci Uhićenje, ilustracija Talijanska policija razbila organizirani lanac krijumčara droge: Srpska mafija prebacila četiri tone kokaina iz Brazila Jezero Mead Sestre pronašle ljudske ostatke: Suša spustila razinu jezera, otkrivaju se mračne tajne

Odrubljivanje glava, mučenja, atentati, otmice, samo su neke od stvari u kojima su meksički mafijaši eksperti. Podijeljeni su u klanove pa se tako Bravo i Zetas neprestano sukobljavaju s ljutim konkurentima kartela del Noreste.

Nakon meksičke mafije slijedi talijanska, koja je također iznimno moćna i opasna. Cosa Nostra, Gomora, Calabresi... Uz trgovinu drogom, bave se reketarenjem, podmićivanjem i ilegalnim klađenjem, a godišnje ostvaruju više desetaka milijardi dolara profita.

Na trećem mjestu je ruska mafija. Solntsevskaya bratva mreža je od deset odvojenih podružnica koje djeluju nezavisno, dok cijelu organizaciju vodi dvanaest ljudi. Najviše se fokusiraju na umreženu suradnju s tajnim službama, a specijalizirani su za otmice i prodavanje ljudi u seksualno roblje.

Američki gangsteri i ulične bande zauzeli su četvrto mjesto na ljestvici najopasnijih. Posebno su opasni Cripsi, afroamerička banda osnovana u Los Angelesu. Ubojstva, pljačke i trgovina drogom neki su od njihovih "poslova".

Na petom je mjestu albanska mafija, sastavljena od klanova, u čemu krvno srodstvo i brakovi imaju presudnu ulogu.

Krvna osveta, kult porodice i specifičan set simbola i pravila odvajaju albanski sistem od klasične hijerarhije. Međunarodni stručnjaci procjenjuju da upravo ova mafija u svojim rukama drži oko 75 posto svjetskog tržišta narkotika.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju