Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP) Foto: Afp

Papa Franjo poručio je u srijedu talijanskim mafijašima, među kojima se mnogi smatraju velikim vjernicima, da u njima nema ništa kršćanskoga.


Franjine riječi s opće audijencije srijedom na Trgu svetog Petra njegov su najžešći napad na organizirani kriminal u četiri godine.

Vezani članci Papa Franjo Na zahtjev liječnika: Papa otkazao put u Afriku zbog problema s koljenom Slika nije dostupna Papa Franjo predložio revolucionarno rješenje

"Ne moramo ići daleko, promislimo samo što se događa ovdje, u Italiji", rekao je Franjo govoreći općenito o "lažnim kršćanima" koji se pretvaraju da su pravedni, a u stvarnosti su pokvareni.

"Evo, ti takozvani kršćani, mafijaši. Ništa u njima nije kršćansko. Oni se tako nazivaju kršćanima, ali u svojim dušama nose smrt i nanose je drugima", rekao je.

Mnogi članovi talijanskih skupina organiziranog kriminala, poput kalabreške 'Ndranghete i sicijanske Cosa Nostre, sebe vide kao vrlo pobožne ljude.

Posebno se to odnosi na manje gradove na jugu, gdje primaju sakramente i redovito idu na mise. Mjesni svećenici pritom ih ponekad i podržavaju.

Kalabreški gradić Oppido Mamertina našao se na naslovnicama 2014. kada je tradicionalna povorka za Gospu skrenula s uobičajena puta kako bi prošla pokraj kuće lokalnog mafijaša koji je bio prebolestan kako bi sam u njoj sudjelovao.

Kada je Franjo posjetio Kalabriju iste godine optužio je mafijaše da "štuju zlo" i kazao da se svojim djelima sami ekskomuniciraju iz Crkve.

Ivan Pavao II. u poznatom je govoru u Agrigentu na Siciliji 1993. ljutito, gotovo vičući osudio članove Cosa Nostre i poručio im da će se "jednoga dana suočiti s Božjom pravdom". Mafijaši su mu odgovorili s nekoliko manjih bombaških napada na rimske crkve, uključujući i na rimsku katedralu baziliku svetog Ivana Lateranskog, koja je Papina stolna crkva u njegovu svojstvu rimskog biskupa. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju