Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masakr u Münchenu

Ovakve napade se ne može spriječiti, ne možemo znati što se kuha u nestabilnoj osobi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Profesor doktor Vlado Azinović je na temelju dobivenih informacija izrazio sumnju da je ubojica ipak bio mladić s psihosocijalnim problemima.

Profesor doktor Vlado Azinović, stručnjak za geopolitiku i terorizam, prokomentirao je tragediju u Münchenu u izvanrednim vijestima Nove TV.

Pročitajte i ovo Stravičan napad u Kaštelima nove snimke napadača Susjeda opisala kako je izgledao napad u Kaštelima, mještani u šoku: "Čula sam pucanj, mislila sam da su petarde", "Terorizirao je ljude" Teroristi u Crocus City Hallu u Moskvi - 2 Mučnih 90 sekundi užasa "Ubijte ih bez milosti, dolazimo u ime Boga": Islamska država objavila zatrašujuću snimku napada u Moskvi

Azinović je istaknuo da u ovom slučaju možda  ne govorimo o klasičnom terorističkom aktu, te da svakako u obzir moramo uzeti mogućnost da je ubojica, 18-godišnji Nijemac iranskog podrijetla, bio psihički nestabilan.

"Vrlo je teško u ovom trenutku reći o čemu se radi. Naime, da li je nešto terorizam ili ne, procjenjuje se prema motivu. Ako je motiv za ovaj čin bio politički, onda se može govoriti o terorizmu. Međutim, po svemu sudeći, a zaključujemo na temelju informacija koje smo dosad dobili, radi se o osobi koja je ipak imala psihosocijalnih problema i moguće je da je u trenutku rastrojstva pala u akutnu psihozu te se u takvom stanju odlučila za ovu vrstu nasilja", rekao je Azinović.

Je li uopće moguće spriječiti ovakve napade?

"Nažalost, nije. Jako puno pažnje će se trebati posvetiti ovoj vrsti izazova jer one u posljednje vrijeme dolaze od osoba koje ni na koji način nisu pod policijskim radarom, kao niti pod radarom obavještajnih službi. Motre se aktivnosti krugova povezanih ideološki s Al-Kaidom i Islamskom državom, međutim naprosto je nemoguće znati kada će i kako u nečijoj glavi zazvoniti poziv za nasiljem od Isil-a iz Iraka i Sirije, odnosno kako će osoba koja ima problema s mentalnim zdravljem doživjeti aktove nasilja o kojima mediji svakodnevno izvještavaju.

Takve osoba možda ima potrebu samoj sebi dokazati da je važna, da je vrijedna, da ima smisao. Čini se da ova vrsta izazova postaje podjednako zanimljiva psiholozima i psihijatrima, kao što je u posljednje vrijeme i stručnjacima za sigurnost".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene