Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O mađarskom zakonu o medijima

'Ovaj zakon omogućuje da vlast kontrolira medije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više zastupnika Europskog parlamenta zatražilo je od mađarskog premijera Viktora Orbana da povuče zakon o medijima koji je od početka naišao na velike kritike u Europskoj uniji.

Viktor Orban je pozvao da se razdvoje pitanja mađarske unutarnje politike od predsjedanja Europskom unijom. Orbana, koji je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta predstavio prioritete mađarskog predsjedanja u prvoj polovici ove godine, zastupnici Zelenih su dočekali s porukama na papiru novinskog formata na kojima je pisalo 'cenzurirano', a više njih je stavilo ljepljive trake preko usta.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović "Test uoči lipnja" Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo... Premijer Plenković s mađarskim premijerom Orbanom našao se u Opatiji (Foto: Dnevnik.hr) Javnost doznala od mađarske vlade Premijer Plenković o neformalnom susretu s Viktorom Orbanom: "Ništa nije zatajeno"

'Vidim da je po predstavama Europski parlament sličan mađarskom. Osjećam se kao doma', rekao je Orban. On je, govoreći o zakonu o medijima, koji je potpuno zasjenio sve druge teme, pozvao zastupnike da razdvoje raspravu o mađarskoj unutarnjoj politici od predsjedanja Unijom. 'Ako to budete miješali ja sam se spreman boriti, jer to miješanje nije samo na štetu Mađarske nego i na štetu cijele Unije'.

>> Mađari prosvjeduju protiv novog zakona o medijima

Orban je još jedanput ponovio da je spreman promijeniti zakon ako Europska komisija pronađe u njemu nešto što je protivno europskim pravilima. Većina klubova zastupnika u Europskom parlamentu, osim Europske pučke stranke, kojoj pripada Orbanova stranka Fidesz, kritizirala je zakon o medijima.

Nazvao zakon slonom u staklani

'Povucite zakon. U demokraciji mediji kontroliraju vlast, a ovaj zakon omogućava da vlast kontrolira medije i to ne spada u demokraciju i stoga smo toliko zabrinuti', rekao je šef socijalističke frakcije Martin Schulz, dodajući da se to ne može svesti samo u unutarnjopolitičku raspravu u Mađarskoj, nego da je stvar cijele Europske unije.

Predsjednik kluba zastupnika europskih librerala Guy Verhofstadt nazvao je taj zakon 'slonom u staklani', te naglasio da ga treba promijeniti. 'Treba osigurati pluralizam medija, a ne uravnoteženost informacija. Zakon treba promijeniti što prije', rekao je Verhofstadt.

Posebno oštar bio je predstavnik Zelenih Daniel Cohn-Bendit. 'Vi ste na putu da postanete europski Hugo Chavez, koji ne razumije bit i strukturu demokracije', rekao je Cohn-Bendit, posebno se osvrnuvši na odredbu iz mađarskog zakona koja traži uravnoteženost informacija.

'Uravnotežene informacije ne postoje, a mediji trebaju smetati politici. Mislite li da je Nixon smatrao uravnoteženim informacije koje su procurile u aferi Watergate, mislite li da Berlusconi smatra uravnoteženima informacije o njegovim aferama koje se otkrivaju. Kako ćemo razgovarati s bjeloruskim predsjednikom Lukašenkom ili predstavnicima Kine, oni svi žele uravnotežene informacije', rekao je Cohn-Bendit.

'Pljuska u lice mađarskom narodu'

Predsjednik kluba EPP-a Joseph Daul rekao je kako treba prepustiti Europskoj komisiji da ocijeni je li mađarski zakon o medijima sukladan europskim pravilima. 'Imam puno povjerenje u Europsku komisiju, koja ima ulogu čuvarice Ugovora i imam puno povjerenje u mađarskog premijera koji je obećao da da će promijeniti zakon ako Komisija ocijeni njegove odredbe protivnima europskim pravilima', rekao je Daul.

Orban je kritike i optužbe za diktatorske sklonosti nazvao 'uvredljivim'. 'To je pljuska u lice mađarskom narodu. Uvijek ću braniti svoj narod i svoju zemlju', rekao je. Schulz i Cohn-Bendit su rekli da ne treba izjednačavati kritike medijskog zakona s uvredama mađarskom narodu. Cohn-Bendit je na kraju rasprave rekao da neće doći na planirani ručak s Orbanom. 'Izgubio sam tek', rekao je.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso naglasio je da je sloboda medija jedna od 'svetih sloboda' u Europskoj uniji, da će Europska komisija objektivno i nepristrano ocijeniti mađarski zakon, ali da taj zakon nema samo pravnu, nego ima i političku dimenziju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene