Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sloboda tiska

Mađari prosvjeduju protiv novog zakona o medijima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva lijevo orijentirana mađarska dnevnika Nepszabadsag i Nepszava posvetili su cijelu naslovnicu prosvjedu protiv novoga zakona o medijima, prenosi mađarska agencija MTI.

Nepszabadsag na naslovnici na mađarskom i 22 jezika Europske unije ističe: 'Ovo je kraj slobode tiska u Mađarskoj'. List ističe da novi zakon o medijima 'služi autoritarnim nastojanjima vlade Fidesza i demokršćana stvarajući priliku za kažnjavanje, zabranu i na kraju uništenje svih sa suprotnim mišljenjem'.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Slika nije dostupna Guše slobodu Mađarska prihvatila amandmane na kontoverzni zakon o medijima

>> Mađarska vlada uvela nadzor nad medijima

List Nepszava je na mađarskom i engleskom na naslovnici objavio: 'Sloboda tiska temeljno je pravo države članice EU-a. Moramo braniti svoja demokratska prava u Mađarskoj. Tražimo slobodu tiska.' List ističe kako se nada da će 'Europa postati svjesna nedemokratskih poteza te da će poduzeti pažljive i diplomatske korake premda se čini da većinu Mađara to ne muči'.

Nadzor medija

U subotu je na snagu stupio novi mađarski zakon o medijima po kojemu će nova Nacionalna agencija za medije i komunikacije (NMHH) nadzirati vijesti u svim državnim medijima, a moći će izricati i visoke kazne privatnim medijima koji krše zakon. Osim regulatornih promjena, zakon predviđa spajanje pisanja vijesti državnih medija, televizijskih, radijskih i nacionalne novinske agencije MTI, koje će biti besplatne.

On usto omogućuje novustanovljenom Vijeću za nadzor medija pristup dokumentima medijskih tijela, a novinare može natjerati da otkriju svoje izvore kada je riječ o pitanjima važnim za nacionalnu sigurnost. Kritičari zakona smatraju da je opresivan, ističući da ne propisuje jasno što medijske kuće moraju činiti. OESS je ocijenio da zakon ozbiljno ograničava tiskane i internetske medije, što je protivno standardima te organizacije.

Razjašnjavanje nesporazuma

Osim OESS-a zakon su kritizirale vlade EU-a, osobito Njemačke, Amnesty International, Međunarodni institut za medije (IPI) te Europska federacija novinskih agencija (EANA). Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da unatoč kritikama njegova vlada ne namjerava mijenjati prijeporni zakon.

Glasnogovornica mađarske vlade Anna Nagy u subotu je rekla da će mađarsko predsjedanje EU-om pomoći da se razjasne nesporazumi vezani uz novi zakon o medijima. 'Predsjedanje EU-om i pozornost javnosti koju će ono donijeti omogućit će nam da razjasnimo nesporazume', rekla je Nagy na proslavi kojom je obilježen početak mađarskoga predsjedanja, kako je prenio MTI. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene