Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otvara se istraga o Mussolinijevoj smrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski tužitelji pristali su otvoriti istragu o ubojstvu fašističkog diktatora Benita Mussolinije, rekli su u petak odvjetnici koji zastupaju njegovog unuka Guida.

Odluka je donesena nakon službenog zahtjeva 69-godišnjeg
Mussolinijevog potomka koji kaže da okolnosti smrti njegovog djeda nikada nisu u potpunosti utvrđene.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom djevojčice - 1 Nema rezultata Dankini krvnici tijelo su premjestili više puta? Policija će ponovno proći već pretraženo područje Danka Ilić "Nema tragova" Djed djevojčice Danke oglasio se u suzama: "Želim skinuti ljagu s obitelji, u meni i dalje tinja..."

"Gotovo sam 70 godina star i ne želim umrijeti a da ne nađem istinu. Mislim da imam pravo znati tko je ubio mog djeda kao i bilo tko drugi", rekao je Guido Mussolini na konferenciji za tisak u Rimu.

Njegov odvjetnik Luciano Randazzo je novinarima rekao da su tužitelji u gradu Comu na sjeveru Italije pristali otvoriti službenu istragu o ubojstvu tri dana nakon što su talijanski mediji objavili njihov zahtjev.

Randazzo je također ustvrdio da će njegov odvjetnički tim uskoro imati snimku koja pripada privatnom kolekcionaru iz Washingtona na kojoj je, navodno, pogubljenje Mussolinija.

"Snimka traje dvije i pol minute i prikazuje trenutak u kojem je
Mussolini ubijen", rekao je Randazzo no priznao je i da do sada nije imao priliku vidjeti snimku.

"Čim je dobijemo provjerit ćemo njenu autentičnost i predati je
nadležnim vlastima", dodao je odvjetnik.

Većina povjesničara vjeruje da su Mussolinija i njegovu ljubavnicu Claru Petacci uhvatili partizani u okolici jezera Como i pogubili 28. travnja 1945. no pojedinosti pogubljenja nikada nisu u potpunosti razjašnjene i nikada nije provedena službena istraga.

Randazzo i Mussolini su u petak također snažno opovrgnuli ranija izvješća u kojima se sugerira da će od suda tražiti ekshumaciju Mussolinijevih posmrtnih ostatka koji se nalaze u kripti u Predappiu, mjestu gdje je 1883. rođen diktator.

"Želim razjasniti, jednom zauvijek, da nikada nisam zatražio
ekshumaciju tijela", rekao je Guido Mussolini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene