Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Veliki šumski požar, koji je u četvrtak izbio na otoku Santa Catalina udaljenom oko 20 NM od obale južne Kalifornije, ugrozio je najveće otočno naselje Avalon.


Vatrogasci se još uvijek bore s vatrenom stihijom u kojoj je izgorjelo desetak kuća, a za oko 1.200 stanovnika naređena je evakuacija.

Požar je izbio u četvrtak poslijepodne u blizini otočke zračne luke, a do večernjih sati zahvatio je oko 1.600 hektara borove šuma i nošen vjetrom približio se prvim kućama i vikendicama u Avalonu.

Tijekom noći evakuirano je stotine stanovnika i turista koji su u dugim redovima čekali ukrcaj na trajekt u gradskoj luci, štiteći lica ručnicima i maramama od pepela i dima koji su prekrili otok. 

Tijekom noći vojni helikopteri Blackhawk i Chinook prebacivali su vatrogasce koji su se rasporedili na rubovima grada kako bi zaštitili kuće.

Velikim vojnim hovercraftom iz marinske baze Fort Pendelton, na otok je prebačeno desetak vatrogasnih vozila.

Uz 160 vatrogasaca, u gašenju požara sudjeluju i četiri protupožarna helikoptera i tri zrakoplova. 

Požari diljem SAD-a

Kalifornijski vatrogasci bore se i sa šumskim požarom u Griffit Parku u Los Angelesu, koji je poharao oko 330 hektara borove šume, ali je poštedio glavne atrakcije parka - zoološki vrt i zvjezdarnicu. 

Gradonačelnik Antonio Villaraigosa najavio je da bi požar danas trebao biti stavljen pod nadzor, nakon čege će se vratiti kućama stotine stanovnika iz rubnih naselja parka.

Neubičajeno dugo sušno razdoblje za ovo doba godine, pridonijelo je izbijanju šumskih požara i u drugim dijelovima SAD, kao što su Minnesota na sjeveru te države Georgia i Florida na jugu zemlje.

Najkritičnije stanje je na Floridi, diljem koje gori oko 230 šumskih požara, i gdje su u petak vatra i gusti dim zaprijetili zatvaranjem glavne državne autoceste Interstate 195, izvijestila je TV Fox News.

Požari koji su u zadnja tri, četiri dana izbili u 55 od 67 okruga na Floridi, zahvatili su površinu od oko 320 četvornih kilometara, izazvali evakuaciju tisuća stanovnika i zatvaranje prometnica.

Oko 11. 000 pripadnika Nacionalne garde Floride pomaže vatrogascima i šumarima u borbi s požarima.

U susjednoj državi Georgiji, šumski požar koji gori već tri tjedna poharao je 43.000 hektara Parka prirode Okeefenokee, što je najveći požar zabilježen u Georgiji od početka vođenja podataka 1957.

Na sjeveru Minnesote, uz granicu s Kanadom, u požaru koji je
zahvatio oko 3.000 hektara šume, izgorjelo je 45 kuća i vikendica, a evakuirano je oko 100 stanovnika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju