Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U nekropolisu na zapadnoj obali Tebe, otkriven je kompleks grobnica, a u njima se nalazi kip egipatskog Ozirisa, boga smrti, tvrde arheolozi.


Istraživači su u grobnici otkrili rezbarije Ozirisa i zid s ilustracijama demona koji drži noževe, piše International Business Times.

Vezani članci Edina Balić iz Gradskog muzeja Vinkovci Što je bilo u vinkovačkom rimskom sarkofagu? "Kad smo ga praznili pronašli smo..." Slika nije dostupna Arheolozi pronašli groblje s preko MILIJUN mumija u Egiptu

Grobnica je manja verzija Oziriona, sagrađenog tijekom vladavine faraona Setija I. u gradu Abydos. Znanstvenici vjeruju da grobnica datira iz doba vladavine 25 dinastije (760.-656. prije Krista).

Podzemni kompleks je sačinjen od velikih dvorana koje podržavaju pet stupova, sa stepenicama koje vode od sjevernog zida glavne sobe do pogrebnog područja. Rezbarije Ozirisa, boga mrtvih, nalaze se u sredini hrama.

Je li riješena jedna od najvećih zagonetki svjetske arheologije?

Grobnica je otkrivena u Dolini kraljeva, području na kojem se nalazi 15 iskopanih grobnica povijesnih egipatskih visokih dužnosnika.

'Grobnica je pronađena u nedovršenoj grobnici 'Kampp -327' U njoj je kip Ozirisa koji je prikazan kako sjedi gledajući stepenice u 9 metara dubokoj prostoriji', rekao je arheolog Abdel-Hakim Karar.

Prema mitologiji, Oziris je bio visok i tamnoput, te jako zgodan. Dok je upravljao Egiptom, vladalo je blagostanje. Ali Set, koji je bio crvenokos i bijele puti, bio je ljubomoran te je odlučio ubiti brata. Dok je Oziris šetao vrtom uz Nil, Set se prerušio u krokodila te ga napao. Kad je Oziris utopljen, nastala je smrt. Anubis je oživio svog oca i Oziris je uskrsnuo. Postao je vladar podzemnog raja.

Oziris je kao utjelovljenje pravde i prava, jamčio spasenje svim umrlima koji su bili dostojni vječnog života u podzemnom svijetu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju