Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostavio suce bez riječi

"Ja sam mladi bog": Osjeća se mlađe pa traži da ga se zakonski pomladi za 20 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni nizozemski državljanin osjeća da je u sjajnoj psihofizičkoj kondiciji i smatra da je diskriminiran po dobi na tržištu rada, ali i u ljubavi, pa je sudskim putem zatražio da mu se ''otpišu'' dva desetljeća i dob spusti sa 69 na 49 godina.

Nizozemsko pravosuđe nije se još susrelo s takvim slučajem, bizarnim, ali "ozbiljnim zahtjevom" Emila Ratelbanda koji je suce u Arnhemu na jugoistoku Nizozemske ostavio bez riječi.

Pročitajte i ovo Ilustracija nesreća u Nizozemskoj VIDEO U urušavanju mosta u izgradnji poginule dvije osobe: "Hitne službe izvlače zatrpane žrtve" Geert Wilders Protivi se pomoći Nizozemski Donald Trump poručio: "Mi smo europske budale jer smo primili najviše ukrajinskih izbjeglica"

Ratelband je zatražio da mu se u putovnicu upiše izmijenjeni datum rođenja tako da umjesto 11. ožujka 1949. stoji 11. ožujka 1969.

"Osjećam se mladim, snažnim i mišićavim i želim da mi se to i zakonski prizna jer se smatram poniženim, povrijeđenim i starosno diskriminiranim", kazao je sucima Ratelband, osobni trener "specijaliziran za razvoj samosvijesti" koji sebe naziva "mladim bogom".

Taj otac obitelji, ali neoženjen, pred sudom je rekao da je njegov zahtjev jednako legitiman kao i zahtjevi osoba koje traže da se u osobnim dokumentima upišu kao "treći spol".

"Danas možemo birati posao, rod, političku i seksualnu orijentaciju. Čak imamo pravo promijeniti prezime. Zbog čega onda nemamo pravo mijenjati starosnu dob", zapitao je Ratelband suce.

Ustvrdio je da mu je i njegov liječnik konstatirao biološku dob između 40 i 45 godina.

Iako je isprva u sudaca izazvao podsmijeh, Ratelband danas vjeruje u to da je njegov branitelj, ugledni odvjetnik Jan-Hein Kuijpers uspio "prodrmati" suce.

"Ovo pitanje nema presedana i izgledi u uspjeh su minimalni, no držimo da pravosuđe s vremenom mora evoluirati", rekao je Kuijpers.

Sud u Arhnhemu pravorijek treba izreći za četiri tjedna. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene