Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život mu se okrenuo

Dao otkaz i zaposlio se na Antarktici: "Radim i na -76 stupnjeva, zarađujem 75.000 eura, a sve je divno dok ne otvorite vrata"

Jeff Capps na Južnom polu
Jeff Capps na Južnom polu Foto: Instagram
Amerikanac Jeff Capps radio je kao mehaničar u Denveru, no odlučio je zaposliti se u znanstvenoistraživačkoj ustanovi na Antarktici. Ispričao je svoju nevjerojatnu priču.

Jedan Amerikanac odlučio se na veliku životnu promjenu nakon što je napustio posao mehaničara u Denveru te se preselio na Južni pol.

Jeff Capps (33) sada radi na niskim temperaturama od -60 stupnjeva, gleda južnu polarnu svjetlost (aurora australis) svaki dan i živi 2000 milja od najbliže trgovine. Radio je u prodavaonici automobila kada mu je stari prijatelj rekao za priliku za posao na postaji Južnog pola Amundsen-Scott, koja je u vlasništvu američke vlade.

"Radio sam u autosalonu kao mehaničar. Jednog dana došao je stari prijatelj i rekao da im treba mehaničar za rad na motornim sanjkama na Južnom polu. Pomislio sam - prijavi me!" ispričao je Jeff za Mirror.

Za godišnju plaću od 75.000 eura Jeff šest mjeseci boravi na Južnom polu. Objekt u kojem je počeo raditi 2019. godine uspoređuje sa "životom na brodu". Čak je i svoju partnericu Michelle (33) upoznao na Južnom polu, gdje je radila u ugostiteljstvu.

Znanstvenici na postaji obavljaju važan rad vezan za klimatske promjene i istražuju kako je svemir nastao.

"Zovemo ga naš svemirski brod jer je udaljen 700 milja od sljedeće najbliže istraživačke stanice. Potpuno smo izolirani od svega", kaže Jeff te dodaje da je život tamo normalan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sukob na rubu eskalacije Hoće li SAD prijeći crvenu liniju? Bijela kuća planira napad, očekuje se osveta za smrti Amerikanaca

"Ako ne otvorite vrata, čini se da ste u lijepom hotelu. Imamo sjajan tim kuhara. Unutra je sobna temperatura i možete se šetati okolo u majici kratkih rukava."

Posljednji put kad je Jeff brojio na tom je mjestu boravila mala zajednica ljudi, odnosno ukupno 43 osobe.

"Na taj način stvori se izuzetno bliska zajednica jer viđate iste ljude svaki dan, sve je to prilično lijepo dok ne otvorite vrata prema van, onda se sve promijeni", rekao je.

Jeff često mora raditi vani, popravljati vozila po vrlo hladnom vremenu. Jednom je radio na čak -76 stupnja, što je opisao kao nadrealno.

"Čovjek bi pomislio da ćeš se istog trenutka smrznuti do smrti, ali prođeš sa suhom prehladom, pa zapravo nije tako loše kao što zvuči. Najčudnije je što nikad nisam osjetio drhtavicu ili hladnoću do kosti. Najgore je ako hladnoća zahvati nepokriveni dio kože, tada imate neugodan osjećaj peckanja kao da vas je netko porezao nožem", kazao je i dodao:

"Zimi je vani ludnica, uvijek je mračno jer sunce zalazi jednom godišnje, tako da je šest mjeseci dan, a zatim šest mjeseci mrak. No jedan je od najboljih dijelova života na Južnom polu društveni život. Svi smo kao velika obitelj, svađamo se i slično, ali ipak se na neki način poštujemo. Svi prigovaramo jedni drugima, ali onda opet svi zajedno priređujemo zabave i pijemo viski. Nemate kamo otići, pa se morate potruditi da bi funkcioniralo."

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi rezultati Objavljena svjetska ljestvica korupcije, provjerite gdje se nalazi Hrvatska

Jeff je istaknuo kako su zabave legendarne.

"Morate biti puno kreativniji tamo dolje. Posljednji put u srpnju imali smo zabavu s božićnom temom, a također smo organizirali Olimpijske igre Južnog pola - zajedno s ceremonijom otvaranja. Trebali smo organizirati zimske događaje na otvorenom, ali vrijeme je bilo posebno loše, pa smo samo ostali unutra i pili viski."

Govoreći o trenutku kad je upoznao svoju partnericu u postaji prije dvije godine, rekao je:

"Bili smo na večeri igara, mnogo nas se družilo igrajući društvene igre. Michelle je radila kao dio catering tima. Započeli smo vezu u vrijeme godišnjeg odmora pa smo otišli na putovanje", dodao je.

Pročitajte i ovo Potraga za avionom Earhart na dnu oceana VIDEO Istraživač tvrdi da je riješio jedan od najvećih misterija novije povijesti: "Teško me uvjeriti da smo pronašli bilo što drugo"

Par, koji je trenutačno u Omanu, proputovao je Novi Zeland, Australiju, Tursku, UAE i Jemen, a iduće godine planiraju se vratiti na Južni pol.

"Dobar je to posao ako ga uspijete dobiti", zaključio je Jeff.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene