Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasni bazeni?

Traži se krivac: Strani turisti upozorili na zarazu u hrvatskim kampovima, oglasio se Capak

Aktualno Galerija Krunoslav Capak Krunoslav Capak Foto: DNEVNIK.hr Zaraza jednostaničnim parazitom - 5 Zaraza jednostaničnim parazitom - 5 Foto: DNEVNIK.hr Zaraza jednostaničnim parazitom - 4 Zaraza jednostaničnim parazitom - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zaraza jednostaničnim parazitom - 3 Zaraza jednostaničnim parazitom - 3 Foto: DNEVNIK.hr +8 Zaraza jednostaničnim parazitom - 2 Galerija 1/13 >>
Nijemci i Englezi upozoravaju turiste koji namjeravaju putovati u Hrvatsku na zarazu jednostaničnim parazitom zbog kojeg se dio turista ovoga ljeta vratio s crijevnom infekcijom. Njemački epidemiolozi smatraju da su izvor zaraze potencionalno kontaminirani bazeni na zapadnoj obali Istre.

Dvadesetak njemačkih turista ovog su se ljeta kući vratili s probavnim smetnjama. Razlog je, kako su utvrdili njihovi epidemiolozi, zaraza jednostaničnim parazitom koja može biti povezana s kupanjem u potencijalno kontaminiranim bazenima na zapadnoj obali Istre.

Jasna Valić, epidemiologinja, rekla je "da je prijavljeno preko međunarodnog sustava prijavljivanja više slučajeva proljeva i da je kao uzročnik moguć kriptosporidij".

Svi turisti boravili su u kampovima od kraja srpnja do početka listopada. Točan uzrok zaraze nije utvrđen. Ono što većinu oboljelih spaja je kupanje u bazenima.

"Ne možemo reći koji je izvor jer nismo imali uzorak iz vremena kad su oboljeli niti znamo išta o tim pacijentima", rekla je epidemiologinja Valić reporterki Dnevnika Nove TV Lini Dollar.

Pročitajte i ovo Zračna luka Franjo Tuđman Zagrebačka zračna luka Pored aviona iz Beča nalazila se kutija, policija posumnjala na eksploziv

"Oni su kao jedno mjesto naveli bazene, ali to nije jedini mogući izvor", dodala je.

Kako epidemiolozi navode, i prljave ruke jedan su od izvora, kao i kontaminirana hrana, stvari ili životinje te kontakt sa zaraženom osobom.

"Proljev, povraćanje, bolest prolazi sama od sebe, kod zdravih osoba nije potrebno liječenje, kod imunokompromitiranih mora se malo više uključiti liječenje", objasnila je epidemiologinja Azra Džaferagić Franca.

Kad je u listopadu stigla prijava iz Njemačke, odmah je počela kontrola bazena. U onima koji su još uvijek radili, uzet je uzorak, koji je stigao negativan.

"Ove oociste jako su otporne i rezistentne na uobičajena dezinfekcijska sredstva na bazi klornih preparata tako da se mogu zadržati duže u vodi", objasnila je epidemiologinja Džaferagić Franca.

Često su prisutni u bazenima, vodenim parkovima, jezerima i rijekama diljem svijeta. Osnovno pravilo glasi: higijena i kupača i bazena.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 1 'Štrajk sudaca je neprimjeren' Plenković otkrio što je presudilo u izboru Turudića: "Hoće li se svima svidjeti? Pa nije to izbor za miss"

Pročitajte i ovo Evergrande Duboka kriza Težak udarac za drugu ekonomiju svijeta: Div nagomilao 300 milijardi dolara duga i ide u likvidaciju!

Ivan Vidos iz jedne tvrtke za održavanje i gradnju bazena rekao je da "može biti veći broj kupača na određenom bazenu, ali onda se takav bazen radi s adekvatnom opremom koja može to popratiti, koja će imati dovoljni brzu cirkulaciju i filtraciju i koja će imati redovito ubrizgavanje kemikalija da ta voda bude kako treba".

Još uvijek nije jasno je li voda u bazenima diljem Istre krivac za probavne probleme jer, kažu epidemiolozi, u ovakvim slučajevima vrlo je teško pronaći "krivca".

Slučaj komentirao i Krunoslav Capak

"Ima ga u vodama i okolišu, a na čovjeka se može prinijeti na način da se jede sirovo voće i povrće s vodom koja nije zdravstveno ispravna. Može se preko vode, može preko hrane, ali najčešće se radi o bazenima gdje se popije neka manja količina vode koja sadrži taj protozoi", rekao je Krunoslav Capak.

Kako je moguće uz toliko klora?

"Taj je mikroorganizam izuzetno otporan na klor i za njegovo je uništavanje potrebna malo veća doza klora nego što je to uobičajeno u bazenima", objasnio je.

Pročitajte i ovo Stiže anticiklona - 2 Bit će 15 stupnjeva toplije! Stiže anticiklona: "Čim zatopli počinju virusi i svi šize. Jedna skupina ljudi mora pripaziti"

"Epidemiološka služba u istarskoj županiji pregledala je te bazene, ali je to nažalost bilo prekasno, one kriptosparite u paru nisu našli tako da nije bilo vremena da se reagira.

I ne radi se o istim bazenima, dakle anketom je ustanovljeno da su ti koji su oboljeli bili u različitim kampovima u Istri što je malo čudno jer istarski građani koji su isto koristili te kampove i naši građani i drugi turisti nisu prijavili nijedan takav slučaj", dodao je.

Zna li se o kojem je broju riječ, jesu li to djeca, odrasli?

"Koliko znam, radi se o 20-ak slučajeva i uglavnom su to djeca, ali bilo je i starijih osoba."

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene