Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mnogi se danas pitaju kako se sa sigurnošću može tvrditi da su velike boginje iskorijenjene za sva vremena kad je ovih dana u kartonskoj kutiji pronađen davno zaboravljen virus.


Nekoliko desetljeća stare bočice s iznimno opasnim virusom pronađene su u skladištu jednog istraživačkog centra nedaleko Washingtona. U šest bočica zapakiranih u kartonsku kutiji nalazio se virus velikih boginja.

Vezani članci Doktorica Davorka Lukas iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević (Foto: Dnevnik.hr) Liječnica pojašnjava: Zašto je podvig britanskih znanstvenika važan za liječenje bolesti od koje godišnje umire milijun ljudi Slika nije dostupna Povijesni uspjeh: Bio je na rubu smrti, a onda su pokušali s novom terapijom koja je "izbrisala" virus HIV-a!

Bočice su, kažu, netaknute i zapečaćene, no na znanstvenicima je da otkriju je li virus još živ.

Novo otkriće: Virus koji je uništio boginje razara i stanice raka?

Ako se virus i pokaže neaktivan, ova je vijest iznenadila javnost budući da stručnjaci kažu kako su velike boginje davno iskorijenjene te da se jedini uzorci virusa nalaze u strogo kontroliranim i sigurnim uvjetima dvaju laboratorija - jednog u Rusiji te jednog u Atlanti.

Neki su čak izašli i s informacijom kako se u svijetu nalazi još ovakvih bočica s virusom zbog čega su se u slučaj uključili i CIA i FBI, piše Associated Press.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook