Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelski premijer Ehud Olmert odgodio je provedbu plana o puštanju iz zatvora članova pokreta Fatah, palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.


Izraelski dužnosnici tvrde da je Olmet planirao od vlade u nedjelju zatražiti puštanje na slobodu većeg broja zatvorenika, no ta je mogućnost skinuta s dnevnog reda uslijed strahovanja da premijer ne bi uspio dobiti dovoljnu potporu. 

Vezani članci Raste broj mrtvih u sve žešćim izraelsko-palestinskim sukobima (Foto: AFP) Sirene za uzbunu oglasile se u Tel Avivu: Nakon ubojstva čelnika Islamskog džihada Palestinci odgovorili raketnim napadima Slika nije dostupna Olmert i Abas dogovorili nove sastanke

Plan o puštanju većeg broja zatvorenika već je jedanput bio odgođen.

"Vlada neće glasovati o puštanju zatvorenika" Fataha iz
zatvora, rekao je premijerov glasnogovornik. 

Vladin dužnosnik koji je želi ostati anoniman, izjavio je kako vjeruje da je glasovanje odgođeno jer još uvijek postoji neslaganje oko popisa zatvorenika.

Olmert je Abbasu na sastanku u ponedjeljak rekao kako će od članova svojeg kabineta zatražiti da odobre puštanje palestinskih zatvorenika, u znak dobre volje, s obzirom na ramazanski post, koji je počeo u četvrtak. 

Očekivalo se puštanje oko stotinu pripadnika Fataha,
zatočenih u izraelskim zatvorima.

Nije poznato ima li Olmert dostatnu potporu da provede plan do kraja nakon što je niz raketnih napada na Izrael iz područja pojasa Gaze u posljednjih nekoliko tjedana ponovno potaknuo Izraelce da od države zatraže oštrije akcije protiv militanata.