Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Institucije opet idu u rad

OKONČANA BLOKADA: Američki kongres podigao granicu zaduživanja SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Barack Obama objavio je rano ujutro u četvrtak zakon koji podiže gornju granicu duga i otklanja opasnost od neizvršenog plaćanja, prekinuvši dva tjedna političke borbe i nesigurnosti na tržištu, objavila je Bijela kuća.

Zastupnici Predstavničkog doma izglasali su tekst, koji je ranije usvojio Senat, sa 285 glasova za i 144 protiv. Njime će se također odblokirati sredstva za financiranje savezne vlade, čije su agencije djelomično zatvorene od 1. listopada.

Predstavnički dom izglasao je tekst nakon što je republikanski predsjednik John Boehner odustao od vezivanja mjera uz promjene zakona o zdravstvenom osiguranju. Američki predsjednik na tekst je stavio svoj potpis.

>> SAD: Senatori postigli dogovor o proračunu, na potezu Zastupnički dom Kongresa


Barack Obama
se obratio novinarima nakon što je Senat s 81 glasom za i 18 protiv odlučio podići granicu zaduživanja i odblokirati financijska sredstva za financiranje savezne vlade, a prije glasovanja u Predstavničkom domu.

Obama se zahvalio Senatu što je usvojio tekst te rekao da sada treba vratiti povjerenje građana SAD-a koje je izgubljeno u posljednjih nekoliko tjedana. On se zahvalio vođama obje stranke što je dogovor postignut, i rekao da će ga potpisati čim "stigne na njegov stol".

"Pred nama je puno posla, uključujući ponovno zadobivanje povjerenja američkog naroda koje je izgubljeno posljednjih tjedana", rekao je Obama.

On je najavio da će tijekom današnjeg dana govoriti o potrebi da demokrati i republikanci zajedno rade na fiskalnim pitanjima. "Imat ću sutra više reći o ovome, a imam neka razmišljanja o tome kako bismo krenuli dalje u ostatku godine, ostali usredotočeni na posao", rekao je Obama.

Kompromis uključuje podizanje plafona zaduživanja koji bi vrijedio do 7. veljače, a sredstva za financiranje savezne vlade bila bi produljena do 15. siječnja. To znači da je dogovor samo privremeno rješenje i ne rješava ključna pitanja potrošnje i deficita koja dijele republikance i demokrate, tako da bi se Amerikanci ponovno u prvom dijelu sljedeće godine mogli suočiti sa sličnom situacijom. (HINA)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TEŠKE OPTUŽBE Bijela kuća traži istragu: Je li Obama prisluškivao Trumpa? Slika nije dostupna Zamrznuta scena PROŠLO JE 5 GODINA Nakon ubojstva Bin Ladena promijenila se jedna važna stvar

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene