Obavijesti Video Pretražite Navigacija

OIC traži od Pape da povuče svoje izjave o islamu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova Organizacije islamske konferencije (OIC) zatražili su od pape Benedikta XVI. da 'povuče ili ispravi' svoje nedavne izjave o islamu koje su razbijesnile muslimanski svijet.

Na sastanku u New Yorku u sklopu Generalne skupštine UN-a, ministri te organizacije koja broji 57 članica, izrazili su u priopćenju 'duboko žaljenje zbog riječi koje je papa upotrijebio'.

Pročitajte i ovo Danica Baričević, saborska zastupnica HDZ-a Oglasila se na Facebooku "Škuri, crni, mali": HDZ-ova zastupnica objasnila svoju rasističku izjavu, pogledajte kako se pravda Hrvatica dala izjavu za RTV Slovenije Za RTV Slovenije Hrvatica izjavom s Pohorja pokorila internet: "Negdje je u šumi..."

Na predavanju na sveučilištu u Regensburgu gdje je od 1969. do 1977. predavao teologiju, Benedikt XVI. je citirao i Manuela II. Paleologa, bizantskoga cara iz 15. stoljeća i navodno povezao islam i nasilje i doveo u sumnju odnos između muslimanske vjere i razuma.

Prema ministrima OIC-a 'Vatikan treba povući ili ispraviti te izjave, kako bi dokazao duh kršćanstva u odnosu na islam'.

Priopćenje upozorava protiv 'neprikladnih izjava' Pape koje bi mogle 'izazvati napetosti između muslimanskog svijeta i Vatikan, na štetu stvarnih interese dviju strana'.

U ponedjeljak je Papa, pred veleposlanicima muslimanskih zemalja u Svetoj stolici naglasio 'potrebu iskrenog i dijaloga poštovanja između kršćana i muslimana, u novom pokušaju zaključivanja polemike koju su izazvale njegove izjave o islamu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene