Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri vanjskih poslova Organizacije islamske konferencije (OIC) zatražili su od pape Benedikta XVI. da 'povuče ili ispravi' svoje nedavne izjave o islamu koje su razbijesnile muslimanski svijet.


Na sastanku u New Yorku u sklopu Generalne skupštine UN-a, ministri te organizacije koja broji 57 članica, izrazili su u priopćenju 'duboko žaljenje zbog riječi koje je papa upotrijebio'.

Vezani članci Ivan Penava Penava cijepljenje djece usporedio sa silovanjem, SDP-ovka: "To je odvratno poniženje svim ženama koje su doživjele silovanje" Andrej Plenković u Dubrovniku VIDEO Plenković optužio Milanovića: "Nedopustivo ponašanje. Puzajući državni udar…"

Na predavanju na sveučilištu u Regensburgu gdje je od 1969. do 1977. predavao teologiju, Benedikt XVI. je citirao i Manuela II. Paleologa, bizantskoga cara iz 15. stoljeća i navodno povezao islam i nasilje i doveo u sumnju odnos između muslimanske vjere i razuma.

Prema ministrima OIC-a 'Vatikan treba povući ili ispraviti te izjave, kako bi dokazao duh kršćanstva u odnosu na islam'.

Priopćenje upozorava protiv 'neprikladnih izjava' Pape koje bi mogle 'izazvati napetosti između muslimanskog svijeta i Vatikan, na štetu stvarnih interese dviju strana'.

U ponedjeljak je Papa, pred veleposlanicima muslimanskih zemalja u Svetoj stolici naglasio 'potrebu iskrenog i dijaloga poštovanja između kršćana i muslimana, u novom pokušaju zaključivanja polemike koju su izazvale njegove izjave o islamu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju