Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez prisutnosti novinara

Povijesni dogovor dviju Koreja: Ponovno će otvoriti vojnu telefonsku liniju

Održani pregovori Sjeverne i Južne Koreje, prvi od 2015. (Foto: AFP)
Održani pregovori Sjeverne i Južne Koreje, prvi od 2015. (Foto: AFP) Foto: Afp
Tijekom prvih pregovora u posljednjie dvije godine Sjeverna i Južna Koreja su se složile da trebaju ponovno otvoriti svoju vojnu telefonsku liniju. Razgovori će se nastaviti i sutra, izvijestila je agencija Jonhap.

Pregovori Sjeverne i Južne Koreje održani su iza zatvorenih vrata, iako je vođa sjevernokorejskog pregovaračkog tima Son Gwon Ri predložio da predstavnici medija budu nazočni razgovorima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjever i jug Radio koji je emitirao misteriozne kodirane brojeve naglo 'ušutio', zloglasni vođa poručio vojsci: "Budite spremni" Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa

Sjeverna Koreja poslat će reprezentaciju na Zimske olimpijske igre koje će od 9. do 25. veljače biti održane u Južnoj Koreji, objavilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje nakon prvog dijela sastanka delegacija dviju Koreja, prvom od 2015. godine, koji se održava u demilitariziranoj zoni, u pograničnom sjevernokorejskom gradiću Panmunjomu.

"Što se tiče Pjongjanga, Sjeverna je Koreja poručila da će poslati visoku delegaciju, sportaše koji će predstavljati Olimpijski odbor Narodne Republike, navijačku skupinu, umjetničku trupu, skupinu posjetitelja, demonstracijsku taekwondo ekipu i skupinu novinara", izjavio je po završetku prvog dijela pregovora doministar Hae Sung Chun.

Južna Koreja priopćila je u utorak da će razmotriti privremeno ukidanje sankcija protiv Sjeverne Koreje ako je to potrebno kako bi se olakšao dolazak Sjevernokorejaca na Zimske olimpijske igre sljedeći mjesec u Pjongčangu.

Južna Koreja jednostrano je zabranila ulazak u zemlju nekolicini sjevernokorejskih dužnosnika kao odgovor na nuklearne i balističke testove Pjongjanga.

Ako Seul mora poduzeti korake kako bi pomogao da Sjevernokorejci dođu na Olimpijske igre, razmotrit će ih zajedno s Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda i drugim relevantnim zemljama, rekao je ministar vanjskih poslova Roh Kyu Deok na redovitom brifingu.

Pregovori su održani iza zatvorenih vrata, iako je vođa sjevernokorejskog pregovaračkog tima Son Gwon Ri predložio da predstavnici medija budu nazočni razgovorima. U konačnici delegacije su dogovorile nastavak razgovora bez prisutnosti novinara.

Predstavnici sjevernokorejske delegacije na svojim odijelima imaju značku s likovima njihovih bivših vođa Kim Il Sunga i Kim Jong Ila, dok južnokorejska strana na svojim značkama ima južnokorejsku zastavu i logo Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

Južnokorejska strana predložila je nastavak pregovora o vojnim pitanjima na kojima bi se raspravljalo o sprečavanju slučajnih sukoba.

“Izrazili smo potrebu za što skorijim nastavkom dijaloga i mirnim dogovorom, koji bi uključivao denuklearizaciju, a temeljio bi se na međusobnom uvažavanju dviju država i suradnji u zaustavljanju aktivnosti koje podižu tenzije na Korejskom poluotoku”, rekao je doministar Hae Sung Chun.

Pregovori bi trebali biti nastavljeni u poslijepodnevnim satima po lokalnom vremenu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene