Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnik nizozemske Stranke slobode, članice nove vlade, izjavio je kako se njegova stranka protivi proširenju Europske unije.


Geert Wilders je rekao u razgovoru za njemački list Spiegel kako njegova stranka odbija svako daljnje proširenje Europske unije, što znači da neće glasovati ni za ulazak Hrvatske u EU.

Stranka slobode 'odbija svaki oblik širenja EU-a. Mi ćemo glasovati protiv priključenja zemalja kandidatkinja, uključujući i Hrvatsku', rekao je Wilders, dodajući da će nizozemska vlada većinu za tu odluku trebati tražiti u drugim strankama.

Vezani članci Policija, ilustracija Snažna eksplozija kod centra za testiranje na koronavirus, sumnja se da je namjerno izazvana Teretni brod, ilustracija Što si mi u kavu stavila? Više od 1300 kilograma kokaina otkriveno među pošiljkom kave iz Brazila

Wilders, poznat po svojim desničarskim i islamofobskim stajalištima, također je kazao da će glasovati i protiv ulaska Turske u EU. Turska bi 'bila trojanski islamski konj u EU, i to bi značilo da imamo vanjske granice s kriminalnim državama poput Sirije i Irana', dodao je nizozemski političar.

>> 'Europski proces ne smije biti žrtva lokalnih razina'

Wilders smatra da je islam totalitarna i nasilna ideologija, i tvrdi da će se boriti protiv islamizacije Europe. Protiv nizozemskog političara već su bile podignute tužbe zbog poticanja na mržnju i zbog diskriminacije. On je ranije već govorio da je islam 'fašistička ideologija', a Kuran je uspoređivao s knjigom Adolfa Hitlera 'Mein Kampf'.

Njegova je stranka na parlamentarnim izborima održanim u lipnju ove godine postigla uspjeh, te je tako i njegova pozicija ojačana. Njegova Stranaka slobode postala je treća najjača stranka u zemlji, nije izravno zastupljena u vladi ali osigurava vladi većinu u parlamentu, te stoga ima i određeni utjecaj. (Hina)