Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Obratila se Obersnelu

'Europski proces ne smije biti žrtva lokalnih razina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vesna Pusić izjavila je kako proces hrvatskog ulaska u EU ne smije biti žrtvom reagiranja na lokalnoj razini.

Rekla je to komentirajući izjavu riječkog gradonačelnika Vojska Obersnela koji prihvatljivim smatra da se pregovori s EU produže za godinu dana ako bi to značilo da će se restrukturirati hrvatska brodogradilišta. 'Cijeli europski proces ne može biti žrtva reagiranja na lokalnoj razini. O tome treba voditi računa', kazala je Pusić u Hrvatskome saboru nakon sjednice Nacionalnog odbora upitana za komentar Obersnelove izjave.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Danas dugoočekivani sastanak 'Jedino što očekujem je konstruktivan razgovor' Slika nije dostupna Koliko će nam to štetiti Europska komisija dopustila uvoz radioaktivne hrane iz Japana?!

Pusić smatra da bi ideje o zaustavljanju pregovora s EU, a kojih, kaže, ima s različitih strana, u sadašnjem trenutku upravo značile odgodu bilo kakvog ozbiljnog restrukturiranja brodogradilišta, a time i odgađanje do neizvjesne budućnosti bilo kakve šanse da te tvrtke prežive.'Upravo zbog takve vrste ponašanja su brodogradilišta i dovedena u ovu situaciju', upozorava.

>> Pusić: Moramo iskoristiti 90 posto sredstava iz europskih fondova

>> Pusić: Pregovore s EU moguće završiti u veljači

'Nažalost, sad, u situaciji kad se međusobno prebacuju odgovornosti i krivnje, postoji opasnost da nastrada naš globalni projekt. Da smo mi zemlja koja funkcionira onda ulazak u EU i članstvo možda ne bi bili tako važni, ali to je za nas pitanje izgradnje jedne normalne funkcionirajuće države. Prema tome za nas je to, po mom mišljenju, generacijska odgovornost', naglasila je.

Upitana može li Vladino davanje jamstva dovesti u pitanje pregovore o ulasku u EU, kazala je kako se nada da će se Hrvatska provući. 'Nadam se da ćemo se, kad je to već učinjeno, provući. Ali, činjenica je da se od 2006. čekalo s restrukturiranjem brodogradilišta. Nakon toga mi ulazimo minutu prije 12 u ovakvu situaciju i to sigurno ne pridonosi vjerodostojnosti u pregovorima', dodala je.

Pusić je ocijenila kako je Vlada svoja jamstva dala tek nakon ucjene iz Rijeka, a na pitanje novinara na čemu temelji takvu svoju ocjenu kazala je kratko - na redosljedu. Pusić ponavlja da se od 2006. čekalo s restrukturiranjem brodogradilišta i drži da je upravo stoga Vlada i izdala jamstva '3. maju'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene