Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je na konferenciji za novinare o ZERP-u da slovenska vlada uvažava situaciju u Hrvatskoj, te da je spremna čekati konstituiranje novog Sabor i vlade, ali nije moguće očekivati kako će ona odustati od svojih 'legitimnih interesa'.


Janša je rekao da se za Sloveniju što se tiče ZERP-a ništa nije u pravnom smislu promijenilo s 1. siječnja jer je Hrvatska dala riječ kako se ZERP neće primjenjivati na članice Europske unije, te je takav dogovor ušao i u njezin pregovarački okvir s Europskom unijom.

Vezani članci Slika nije dostupna Janša: 'Dobro je da još nismo ništa potpisali' Slika nije dostupna Slovenija: Janša u maloj prednosti pred Pahorom

Janša je rekao da Slovenija ne može dugo čekati da se s hrvatske strane problem ZERP-a razriješi, te da očekuje da će Hrvatska poštovati dogovor iz 2004. 

Na pitanje je li ovih dana kontaktirao s talijanskom i hrvatskom stranom oko ZERP-a, Janša je rekao kako su kontakti ostvareni, ali nema uvjeta za sastanak jer nema novog prijedloga kojim bi se promijenio sporazum iz 2004. godine. 

'Slovenija ne mora predložiti novo rješenje, jer joj odgovara postojeće rješenje iz 2004. godine', kaže Janša.

Slovenija nije na potezu za takav prijedlog već je to ona strana koja ga želi promijeniti, a s novim prijedlogom bi se trebale složiti Hrvatska, Italija, Slovenija i Europska komisija.

Odgovarajući na pitanje o mogućoj blokadi nekih pregovaračkih poglavlja u pristupnom procesu Hrvatske s Europskom unijom, Janša je rekao da ne želi govoriti u ime Europske unije, ali da je potrebno dobro proučiti izjave dužnosnika Europske komisije o ZERP-u jer one znače da bi Hrvatska zapravo sama usporila pregovarački proces.