Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Sedmogodišnja djevojčica Hanna Roap iz Penartha u Velikoj Britaniji umrla je od invazivne bolesti streptokoka grupe A (iGAS).


Roditelji djevojčice koja je umrla od streptokoka A doživjeli su potpunu traumu zbog njezine smrti. Njen otac Hasan opisao ju je kao veselu i zaigranu djevojčicu, koja je uvijek bila nasmijana i rekao: "Sada smo otupjeli, ne znamo što raditi".

Vezani članci Ilustracija - 3 Bakterijska zaraza odnosi sve više dječjih života: Svi su preminuli u roku od tjedan dana od dijagnoze Ilustracija Smrtonosna bakterijska zaraza širi se među školskom djecom: Britanske vlasti izdale posebno upozorenje

Otac je opisao kako je njegova kći došla iz škole u četvrtak, 24. studenog sa blagim kašljem. Međutim, do večeri joj se kašalj pogoršao. Dok se mučila sa spavanjem, dao joj je antihistaminik i inhalator u nadi da će se osjećati bolje ako "odspava". Međutim, kada se obitelj probudila, Hanino stanje nije se popravilo, zbog čega ju je otac odveo kod liječnika, piše BBC.

Oko 20 sati tog dana, Hasan je otišao na posao kada ga je supruga Salah pozvala i rekla da se Hanna ne miče. Odmah je dotrčao kući i pozvao hitnu pomoć.

"Počeo sam sa oživljavanjem na krevetu, ali nije bilo pomaka", rekao je otac, gledajući u prazan krevet svoje djevojčice.

Ilustracija Raste broj smrtnih slučajeva od bakterijske zaraze: Vlasti šalju upozorenje liječnicima, tisuće roditelja povlači djecu iz škole

Poslije pola sata od dolaska Hitne pomoći, Hanna je proglašena mrtvom. Zajednica u Penarthu okupila se kako bi iskazala podršku obitelji. Hanna je sahranjena u petak, a sahrani je prisustvovao veliki broj ljudi, što prema riječima njenog oca govori koliko je njegova kći bila voljena.

Ilustracija - 3 Bakterijska zaraza odnosi sve više dječjih života: Svi su preminuli u roku od tjedan dana od dijagnoze

Širom Velike Britanije šestoro djece umrlo je od invazivnog oblika bakterijske infekcije Strep A posljednjih mjeseci.

Strep A infekcije su obično blage, uzrokuju bolest u rasponu od upale grla do šarlaha, ali se mogu razviti u ozbiljniju invazivnu infekciju streptokokom grupe A (iGAS). 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju