Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog prijetnje IS-a

Objavljena 'crvena lista' ugroženih iračkih spomenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Žurnu crvenu listu" ugroženih kulturnih predmeta i dobara u Iraku kojima prijete uništenje, krađa, pljačka, preprodaja i nezakonita trgovina objavilo je u ponedjeljak u Parizu Međunarodno muzejsko vijeće (ICOM).

Na popisu je sedam skupina predmeta poput glinenih i kamenih ploča s klinastim pismom, pečata, kipova, dijelova građevina (frizovi i mozaici), posuda, pribora i novca.

Pročitajte i ovo Cavtat - 2 Kako je to moguće? Sanacija i gradnja rive u Cavtatu, koji je zaštićena kulturna cjelina, dobila dozvole bez suglasnosti konzervatora Pokladno jahanje - 2 Šokačko sijelo Plemenite životinje u središtu stoljetne tradicije: "Tko je progutao konjsku dlaku, to ostaje do kraja života"

Potječu iz razdoblja od drevne Mezopotamije (10.000 prije Krista) sve do Osmanskog i Mamelučkog Carstva. Popis će idućih dana biti objavljen na internetskoj stranici ICOM-a (www.icom.museum).

Objavom tih crvenih lista ICOM želi pomoći stručnjacima i policiji da popišu ugrožene umjetnine i one koje su zaštićene važećim zakonima.

Vijeće je od 2000. objavilo crvene liste za više od 25 zemalja, rekao je njegov predsjednik, Nijemac Hans-Martin Hinz.

ICOM, osnovan 1946. sa sjedištem u Parizu, ima oko 35.500 članova u 137 zemalja i surađuje s UNESCO-om, Svjetskom carinskom organizacijom i s Interpolom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene