Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: AFP)
Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: AFP)

Princ Charles, britanski prijestolonasljednik, vodio je u nedelju u Londonu ceremoniju za "Dan sjećanja" u ime svoje majke, kraljice Elizabete II. i položio vijenac za žrtve sukoba.


Prvi puta je kraljica drugoj osobi prepustila tu dužnost iako je bila nazočna svečanosti, koju je pratila s balkona ministarstva vanjskih poslova uz supruga princa Philipa.

Vezani članci Meghan Markle i kraljica Elizabeta (Foto: Profimedia) Udarac za prohtjevnu Meghan: Od Kraljice dobila prvo veliko ''ne'', pa zbog toga otišla iz palače? Kraljica Elizabeta II. i princ Charles (Foto: Getty Images) Otkrivene tajne kraljevske prtljage: Princ Charles i kraljica nikamo ne idu bez ovih morbidnih stvari

Prinčevi William i Harry su zatim položili vijence cvijeća na memorijal Whitehall, u središtu britanske prijestolnice. Nakon njih su se žrtvama poklonili premijerka Theresa May i šef oporbe Jeremy Corbyn te predstavnici naroda Commonwealtha.

Svi zajedno su ranije minutom šutnje odali počast poginulima.

Tijekom 65 godina vladavine, kraljica samo šest puta nije sudjelovala u tim svečanostima, dva puta tijekom trudnoća i četiri puta kada je bila u inozemstvu.

Glasnogovornica Buckinghamske palače je objasnila da kraljica želi biti uz vojvodu od Edinburgha, a on će biti na balkonu. Princ Philip je otišao u mirovinu u kolovozu u dobi od 96 godina.

Dan sjećanja se organizira svake godine u nedjelju najbližu 11. studenoga u počast žrtvama sukoba. Tisuće svečanosti su organizirane diljem Velike Britanije, kako bi se odala počast ženama i muškarcima stradalim tijekom Prvog svjetskog rata i drugih sukoba koji su uslijedili.

Više od milijun osoba iz Britanskog carstva stradalo je u sukobima u Prvom svjetskom ratu.