Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi posljednji let

Obitelj Obama prisustvovat će lansiranju shuttlea Endeavour

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama nazočit će posljednjem lansiranju raketoplana Endeavour na Floridi idućeg petka 29. travnja, potvrdio je dužnosnik Bijele kuće, prenosi TV mreža ABC News.

Predsjedniku Obami će se na lansiranju u Svemirskom centru Kennedy pridružiti prva dama Michelle te kćeri Malia i Sasha.

Prva obitelj gledat će polijetanje veteranske šestočlane posade, čiji je zapovjednik Mark Kelly, suprug demokratske kongresnice iz Arizone Gabrielle Giffords, koja se još uvijek oporavlja od siječanjske pucnjave u Tucsonu, u kojoj je ranjena u glavu. Ona još uvijek čeka dozvolu liječnika da nazoči lansiranju, navodi ABC News.

Endeavour bi na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) trebao isporučiti Alfa-magnetski spektrometar, ili AMS, detektor čestica, instrument dizajniran da otkriva tamnu materiju, antimateriju i druge egzotične fenomene, navodi Reuters. NASA ove godine planira umiroviti dotrajalu flotu 'space shuttlea', a nakon zadnjeg leta Endeavoura slijedit će i posljednje lansiranje Atlantisa u lipnju. Ta dva raketoplana, zajedno s Discoveryem koji je već obavio zadnji let, bit će izloženi u muzejima u Floridi, Kaliforniji i Virginiji. (Hina)

Pročitajte i ovo Lansiranje rakete H3 Uspješno lansiranje VIDEO Pogledajte kako je Japan lansirao novu raketu nakon prošlogodišnjeg fijaska Ilustracija Državni mediji Iran prvi put istovremeno lansirao tri satelita

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene