Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju navečer doputovao je u Havanu u povijesni posjet, prvi nekog aktivnog američkog predsjednika u gotovo sto godina.


Predsjednički zrakoplov Air force One sletio je nakon 21 sat po srednjoeuropskom vremenu u zračnu luku Jose Marti u Havani, nazvanu po ocu neovisnosti Kube, bivše španjolske kolonije.

Vezani članci Zoran Milanović u posjetu Crnoj Gori - 3 Predsjednik Milanović brodom HRM-a uplovio u crnogorsku luku Tivat, u Cetinju se sastao s Đukanovićem Slika nije dostupna Kubanci o povijesnom posjetu: 'Za nas Obama nije idiot'

"Kako je Kuba?", napisao je na društvenoj mreži Twitter Barack Obama nekoliko sekundi nakon slijetanja. "Stigao sam, nestrpljivo čekam susret s Kubancima".

 

Više dužnosnika, među kojima kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez, dočekali su američkog predsjednika, njegovu suprugu Michelle i kćeri Maliu i Sashu.

Komentator kubanske televizije koji je izravno prenosio svečani doček je rekao da se radi o "povijesnoj prilici".

Svrha tog putovanja Baracka Obame, koji će za točno deset mjeseci iseliti iz Bijele kuće, je naglasiti nepovratnost zbližavanja s Havanom, najavljenog 17. prosinca 2014. na opće iznenađenje. (Hina)