Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 56 godina!

Podignuta kubanska zastava u Washingtonu, službeno uspostavljeni odnosi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nazočnosti kubanskog ministra vanjskih poslova kubanska je zastava u ponedjeljak podignuta na veleposlanstvu te zemlje u Washingtonu i tako je obilježena uspostava diplomatskih odnosa dviju zemalja nakon 56 godina neprijateljstva.

Zastava se od jutra vijori i na State Departmentu, između hrvatske i ciparske zastave, a tijekom poslijepodneva službeno se otvaraju veleposlanstva u Havani i Washingtonu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaslužan za poboljšanje odnosa Kubanci o povijesnom posjetu: 'Za nas Obama nije idiot' Slika nije dostupna U 91. godini Umro Ramon Castro, stariji brat Fidela i Raula

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez nazočio je podizanju kubanske zastave na zgradi kubanskoga veleposlanstva u Washingtonu, a zatim ga je u State Departmentu primio američki državni tajnik John Kerry. Rodriguez je prvi šef kubanske diplomacije u službenom posjetu Washingtonu od Kubanske revolucije 1959.

Zatopljenje odnosa počelo je 17. prosinca 2014. kad su američki predsjednik Barack Obama i kubanski predsjednik Raul Castro potvrdili približavanje SAD-a i Kube nakon godina neprijateljstva.

Obama i Castro žele poslati u povijest 56 godina uzajamnog optuživanja kakvo je dominiralo američko-kubanskim odnosima otkako su pobunjenici Fidela Castra 1. siječnja 1959. zbacili vladu Fulgencia Batiste koju je SAD podupirao.

Nakon 18 mjeseci tajnih pregovora uz posredovanje pape Franje i Kanade, dvojica čelnika odvojeno su u prosincu objavila da planiraju normalizirati odnose i ponovno otvoriti veleposlanstva u glavnim gradovima, a sporazum je uključivao i razmjenu zatvorenika.

Iako se otvara i američko veleposlanstvo u Havani, američka će zastava biti podignuta tek kad u kolovozu Kerry dođe u posjet Kubi. "Želimo da državni tajnik bude na tom važnom događaju", rekao je jedan dužnosnik State Departmenta.

Svi američko-kubanski problemi nisu riješeni, pa ni pitanje zaštite ljudskih prava, a očekuje se da će se napori prema potpunoj normalizaciji odnosa odvijati polako. Američki ekonomski embargo protiv Kube ostat će i dalje na snazi, a može ga ukinuti samo Kongres.

Kuba traži ukidanje embarga i vraćanje Guantanama

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez izjavio je u ponedjeljak da će povijesna obnova diplomatskih odnosa između SAD-a i Kube imati smisla samo ako SAD ukine trgovinski embargo i vrati Kubi mornaričku bazu Guantanamo na istoku te otočne karipske države.

"Povijesni događaji kojima danas svjedočimo dobit će smisao samo ukidanjem gospodarske, trgovinske i financijske blokade koja nanosi puno štete našem narodu, vraćanjem okupiranog teritorija u Guantanamu i poštivanjem suvereniteta Kube", rekao je Rodrigez.

On je bio na podizanju kubanske zastave na veleposlanstvu Kube u Washingtonu čime je obilježena uspostava diplomatskih odnosa dviju zemalja nakon 56 godina neprijateljstva.

Izvor iz State Departmenta najavio je da će američki državni tajnik John Kerry posjetiti Kubu 14. kolovoza kada će se službeno otvoriti američko veleposlanstvo u Havani. Bit će to prvi posjet nekog američkog državnog tajnika Kubi nakon 70 godina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene