Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama odobrio je u srijedu slanje još šestotinjak vojnika u Irak kako bi pomogli iračkoj vojsci u bitci za oslobađanje Mosula, posljednjeg velikog uporišta skupine Islamske države koja je u toj zemlji izgubila veliko područje.


Zahvaljujući silovitoj ofenzivi u 2014., džihadisti IS-a su zauzeli dio iračkog teritorija sjeverno i zapadno od Bagdada i utvrdili se u Mosulu. Iračke snage koje su u zadnje dvije godine oslobodile veliko područje, osobito u zapadnoj pokrajini Al Anbaru, sada se pripremaju za oslobađanje grada.

Vezani članci Slika nije dostupna IRAČKE SNAGE I KURDI GAZE SVE PRED SOBOM Bitka za Mosul krenula bolje od planiranog Slika nije dostupna Džihadisti pred kamerom odrubili glavu još jednom zarobljeniku

"Zadaća (američkih) snaga bit će pružanje pomoć iračkim sigurnosnim snagama i pešmergama (kurdskim borcima) u operacijama ponovnog zauzimanja Mosula", rekao je direktor Pentagona Ashton Carter, spomenuvši zadaće uvježbavanja i prikupljanja obavještajnih podataka te logističku pomoć.

Usto će američki vojnici "štititi i učvrstiti područja u drugim dijelovima Iraka koja su oslobodile iračke snage", dodao je u prigodi posjeta saveznoj državi Novom Meksiku.

Po riječima visokog američkog vojnog dužnosnika, na teren će se poslati pojačanje sa 615 vojnika. SAD trenutačno ima u Iraku, odakle se vojno povukao krajem 2011., oko 4600 vojnika.

Nešto ranije, službe iračkog premijera Haidera al-Abadija priopćile su da su zatražile "zadnje povećanje" broja američkih vojnih savjetnika kako bi pomogli iračkim snagama u bitci za oslobađanje Mosula.

U priopćenju se navodi da će se broj američkih vojnih savjetnika početi smanjivati čim se završi bitka za Mosul. Zapadni čelnici su dali do znanja da bi ofenziva mogla početi u listopadu, ali Abadi nije htio ništa reći o vremenskom planu vojnih operacija.

Na susretu s iračkim premijerom u New Yorku prošlog tjedna Obama je ocijenio da će ofenziva početi "uskoro". "Bit će to teška bitka, Mosul je velik", upozorio je.

Cilj, naglasio je, nije samo potiskivanje IS-a iz grada, nego i priprema narednog razdoblja: slanja humanitarne pomoći velikih razmjera i obnove grada. Uz slanje vojnih savjetnika u Irak, SAD pruža vladinim snagama veliku potporu iz zraka u njihovim operacijama protiv džihadista. (Hina)