Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oklijevaju s isplatama

Obama o BP-u: Ne želim čuti da daju sitniš ribarima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama je, tijekom svog drugog posjeta Meksičkom zaljevu u posljednjih osam dana, kritizirao korporaciju British Petroleum (BP) jer troši milijune dolara na kampanju oglašavanja i dividende, a istodobno oklijeva isplatiti naknade stanovnicima i tvrtkama u regiji, pogođenoj najgorom ekološkom katastrofom u povijesti SAD-a.

BP je u petak objavio da je počeo crpiti dio nafte koja već mjesec i pol istječe iz oštećene bušotine Deepwater Horizon, no nije naveo o kojim se količinama radi i u kojoj je mjeri uspio zahvat s postavljanjem posebne kupole na bušotinu, iz koje se nafta crpi u tanker na površini. Suočen s rastućim kritikama da nije pokazao ni vodstvo niti emocije u krizi koja je prerasla u ekološku katastrofu bez presedana, uvijek smireni Obama u petak je s ljutnjom govorio o oglašavanju i dividendama BP-a, na sastanku s državnim i lokalnim dužnosnicima u Kenneru, u Louisiani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispalo da rade više BP mijenjao fotografiju da bi se prikazali zaposlenijima Slika nije dostupna Mjesec dana nakon eksplozije VIDEO: Nova snimka curenja nafte u Meksički zaljev

'Rekli su da žele to napraviti kako treba. To je dio njihove oglašivačke kampanje. Dobro, i mi želimo da oni to naprave kako treba', rekao je Obama kritizirajući BP zbog trošenja 50 milijuna dolara na kampanju popravljanja imidža u američkim medijima. 'Ono što ne želim čuti je da, dok troše toliki novac na TV oglašavanje i svoje dioničare, daju sitniš ribarima i malim poduzetnicima ovdje u Zaljevu', rekao je Obama. S fotografijama pelikana i galebova prekrivenim naftom i kuglama katrana koje su dospjele do plaža Floride, BP je pod takvim američkim pritiskom da je uprava tvrtke rekla dioničarima da odgađa odluku o isplati idućih kvartalnih dividendi.

>> VIDEO: Nafta stigla do Alabame, BP ima novi plan

'Buduće odluke o kvartalnim dividendama donijet će upravni odbor, kao i uvijek, na temelju okolnosti u to vrijeme', objavio je britanski naftni div, čija godišnja dividenda iznosi 10.5 milijarda dolara. Predsjednik uprave BP-a Tony Hayward izjavio je da tvrtka ima dovoljno novca da ispuni svoje obveze, uključujući pet milijarda dolara u gotovini i dodatne kreditne linije na raspolaganju. BP je do sada potrošio više od milijarde dolara na troškove obuzdavanja i čišćenja naftne mrlje u Meksičkom zaljevu. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene