Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bonusi u osiguravateljskoj kući

Obama preuzeo odgovornost za skandal oko AIG-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je ponovo oštro kritizirao isplatu bonusa u osiguravateljskoj kući AIG, saniranoj sa 180 milijardi dolara iz proračuna, koja je izazvala ogorčenje javnosti diljem Sjedinjenih Država.

U svom prvom posjetu Kaliforniji od stupanja na dužnost, Obama je u srijedu navečer govorio pred oko 1.500 građana u Costa Mesi, u okrugu Orange, teško pogođenom gospodarskom krizom u kojem je samo u prosincu 2008. i siječnju 2009. bez posla ostalo 33.000 ljudi.

>> Obama upozorio na krizu i potrebu odlučnih akcija

'Znam da je puno vas ogorčeno zbog toga. I ja sam ogorčen. Učinit ćemo sve da to popravimo', rekao je Obama 'Znam da je puno vas ogorčeno zbog toga. I ja sam ogorčen. Učinit ćemo sve da to popravimo', rekao je Obama komentirajući skandal s AIG-om, koji se ne stišava otkako je otkriveno da si je uprava tvrtke podijelila 165 milijuna dolara za 2008., u kojoj je zabilježila rekordne gubitke koje je pokrila država. Obraćajući se građanima okruga Orange, republikanskog uporišta na jugu Kalifornije, Obama je zaigrao na sigurnu populističku kartu - kritiku Washingtona.

Obama preuzeo odgovornost

'Ja znam da je Washington sav izbezumljen, svi upiru prstom jedni u druge i govore da je to njihova krivnja, demokratska krivnja, republikanska krivnja', rekao je Obama. 'Slušajte, ja preuzimam odgovornost, ja sam predsjednik', naglasio je. Poručio je svima u Washingtonu, koji se 'koprcaju, pokušavajući smisliti kako da okrive nekog drugog', da se obrate njemu, jer je njegov posao 'popraviti tu zbrku, iako je nije napravio'.

Skandal s AIG-om po njegovim je riječima 'simptom puno većeg problema. A to je sustav i kultura koja im omogućuje da zarađuju ogromne sume preuzimajući neodgovorne rizike, koji su sada doveli u opasnost cijelo gospodarstvo'. Predsjednik uprave AIG-a Edward Liddy u srijedu je u svjedočenju pred Kongresom zajamčio da će menadžeri tvrtke vratiti barem dio od 165 milijuna dolara bonusa. Posljednje informacije govore se, pod pritiskom javnosti, dio nagrađenih već odrekao bonusa u cijelosti.

Kako se nije znalo za bonuse u AIG-u?

Veliko nezadovoljstvo javnosti, republikanci su usmjerili i protiv Obamine administracije, posebno ministra financija Timothya Geithnera, uz postavljenje pitanja kako to da dužnosnici nisu znali za bonuse AIG-a i zašto ih nisu spriječili. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs u srijedu je naglasio da 'predsjednik ima potpuno povjerenje' u Geithnera. Bonusi su prošloga tjedna isplaćeni za 418 zaposlenika AIG-a, uključujući i 33,6 milijuna dolara za 52 osobe koje su već napustile posrnuli osiguravateljski konglomerat, prema podacima ureda državnog odvjetnika New Yorka.

Tvrtka je isplatila po više od milijun dolara za 73 zaposlena, a nagrađeni su i gotovo svi djelatnici odjela za financijske proizvode tvrtke, odgovornog za 'egzotične financijske derivate' koji su gotovo doveli do kolapsa AIG. No ugovori o radu pisani su tako da zaposlenicima jamče bonuse bez obzira da li odjel zarađuje ili gubi.

U srijedu se u središtu kontroverze našao demokratski senator Chris Dodd, predsjednik Senatskog Odbora za banke, koji je u izjavi za CNN prvo zanijekao, a potom priznao da je autor amandmana na zakon o gospodarskim poticajima, koji omogućuje isplatu bonusa i kompenzacija djelatnicima tvrtki koje sanira država. Istodobno je objavljeno kako je Dodd jedan od najvećih primatelja donacija AIG-a u Senatu, te da je tijekom godina od tvrtke i njezinih čelnika primio 280.000 tisuća dolara za svoju političku kampanju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene