Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporne foografije

Obama: Nećemo objaviti fotografije mrtvog Osame!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama odlučio je da ipak neće objaviti slike mrtvog Osame bin Ladena.

Američka televizija CBS, koja će u nedjelju emitirati razgovor od sat vremena s Obamom javlja kako je on odlučio ne objaviti fotografije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mladi nasljednik 'Princ terora' pobjegao Amerikancima: Hamza nije ubijen! Slika nije dostupna Ugovara se termin CIA: Tko iz Senata pošalje zahtjev, može vidjeti mrtvog Osamu!

Predsjednik Obama je rekao novinaru u televizijskom intervjuu da neće objaviti fotografije zbog rasplamsavanja nasilja i zato jer bi se mogla koristiti kao propagandno oruđe al Kaide.

'Nema sumnje da smo ubili Osamu bin Ladena', rekao je Obama za CBS-ovu emisiju '60 minuta' prema riječima glasnogovornika Bijele Kuće Jaya Carneya. 'Nećete vidjeti više nikada da Osama bin Laden šeće Zemljom.'

Bijela Kuća je već priznala da su fotografije 'odvratne'. U američke medije su procurili detalji fotografija pa se tako kaže da se na njoj vidi rana od pucnja na glavi te da nedostaje dio lubanje. Navodno se vidi i mozak. Jedno oko bin Ladena je otvoreno dok drugog naprosto nema.

>> Obamin savjetnik: Da bi se predao, Osama je trebao biti gol!

>> Osamina kći (12): Otac nam je uhvaćen živ, a zatim ubijen

Da fotografija neće biti objavljena potvrdio je i predsjednik senatskog odbora za vanjsku politiku John Kerry. 'Smatram kako je to apsolutno dobra odluka', rekao je Kerry.

Seantorica Kelly Ayotte je rekla reporterima na Capitolu da je vidjela fotografiju mrtvog Osame te da se na njoj može potvrditi njegov identitet. Rekla je da se vidi rana od metka na glavi i da ju joj je pokazao jedan drugi senator.

'Vidjela sam fotografiju njega mrtvog, područje glave. Očito je bio ranjen... Ne mogu vam dati bolji opis od toga', rekla ja Ayote novinarima.

Američka administracija se pribojava još gore islamske srdžbe

Na direktan upit je li na fotografiji Osama bin Laden, senatorica je odgovorila potvrdno. 'Jasno, ja nisam stručnjak na tom području. Ali... pošto je on bio široko poznata ličnost, kada vidite fotografiju, jasno je da ima njegova obilježja', rekla je republikanka Ayotte. Senatorica je pričala s novinarima nakon što je direktor CIA-e Leon Paneta održao satanak sa senatorima na kojima ih je izvijestio o detaljima likvidacije Osame bin Ladena. No nije bilo nikakvih indikacija da im je pokazana fotografija ubijenog bin Ladena. Drugi senatori su rekli da nisu vidjeli fotografiju.

Navodno se američka administracija pribojava još gore srdžbe islamske zajednice diljem svijeta. Nešto slično se dogodilo nakon objave fotografija smaknutog Saddama Huseina, a vjeruje se da bi sada bilo još gore. U ovu odluku je ukalkulirano i to da će se uskoro Obama pojaviti u javnosti na otvorenom te žele izbjeći dodatnu opasnost za američkog predsjednika.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene