Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obama i McCain zajednički na 'Nultoj točki' WTC-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidati za predsjednika SAD-a Barack Obama i John McCain u četvrtak su zajednički položili cvijeće na mjesto gdje su nekada stajali tornjevi 'Blizanci' Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, obilježavajući sedmu godišnjicu terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001.

Skromno i bez držanja govora, dvojica kandidata su se rukovala i uz razgovor spustila po rampi koja vodi do iskopa gdje su bili temelji nekada dvaju najviših nebodera u New Yorku. Pri rušenju tornjeva WTC-a, u koje su se teroristi Al Qaide zabili s dva oteta putnička zrakoplova, ubijeno je gotovo 2.700 ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!" Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

Nakon što su položili ruže u refleksijsku spomen fontanu i održali minutu šutnje, Obama i McCain su se zadržali u razgovoru s malom skupinom članova obitelji poginulih te s vatrogascima i policajcima u počasnom kordonu.

U pratnji McCaina i Obame bili su gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg i McCainova supruga Cindy.

McCain je prethodno sudjelovao na komemoraciji na mjestu pada otetog zrakoplova u Shanksvilleu u Pennsylvaniji, za kojeg istražitelji vjeruju da je oko 40 putnika i članova posade upalo u kokpit i omelo otmičare da izvrše svoj plan. U padu zrakoplova svi su poginuli.

Obama je u povodu sedme obljetnice terorističkih napada objavio priopćenje u kojem je pozvao na obnovu zajedništva koje su Amerikanci pokazali u tim tragičnim danima te upozorio da su "teroristi odgovorni za 11. rujna još na slobodi i da moraju biti privedeni pravdi".

Obama i McCain će u večernjim satima sudjelovati na forumu o javnoj službi na Sveučulištu Columbia u New Yorku, ali na zasebnim sjednicama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene