Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kubanski predsjednik Raul Castro potvrdio je da se s Obamom 'dogovorio o ponovnoj uspostavi diplomatskih veza' dviju zemalja.


Američki predsjednik Barack Obama objavio je u srijedu normalizaciju odnosa između SAD-a i Kube rekavši da je došlo vrijeme da se 'raskinu okovi prošlosti', a kubanski predsjednik Raul Castro potvrdio da se s Obamom 'dogovorio o ponovnoj uspostavi diplomatskih veza' dviju zemalja, istaknuvši ipak da još valja riješiti 'glavno' pitanje američkog embarga, prenose svjetske agencije

Vezani članci Uragan Ida Opasan uragan Ida prijeti Louisiani: "Tko se želi evakuirati neka to učini što prije" Fidel Castro i njegov najstariji sin Fidel Castro Diaz-Balart (Foto: AFP) Kuba u šoku, ubio se najstariji sin Fidela Castra: "Fidelito je mjesecima bio u depresiji..."

U govoru u Bijeloj kući, Obama je rekao da se za obnovu odnosa nakon pola stoljeća odlučio kada je shvatio da 'rigidna' i zastarjela politika prošlosti nije imala nikakvog utjecaja na Kubu, navodi Reuters.

'Danas to mijenjamo, jer je to ispravna stvar. Amerika danas bira raskidanje okova prošlosti kako bi osigurala bolju budućnost za kubanski narod, za američki narod, našu cijelu hemisferu i cijeli svijet', izjavio je Obama, navodi Reuters.

Ameri otkrili tko je imao presudnu ulogu u približavanju Kube i SAD-a

Dodao je kako će nova politika omogućiti Amerikancima da lakše putuju na Kubu. Obama je istodobno obećao da će s Kongresom proučiti ukidanje strogog embarga koji je SAD 1962. uveo tom komunističkom otoku.

Papa Franjo pomogao je u odmrzavanju odnosa ustrajući na oslobađanju američkog humanitarca Alana Grossa iz Kube, potvrdio je Obama.

Zahvalio je Kanadi koja je bila domaćin razgovora između američkih i kubanskih predstavnika, piše Reuters.

Diplomatske veze prekinute prije više od pola stoljeća

Prema AFP-u, dvojica predsjednika su se u telefonskom razgovoru 'dogovorila o ponovnoj uspostavi diplomatskih veza' prekinutih prije više od pola stoljeća.

'To ne znači da je glavni problem, gospodarski embargo, riješen', dodao je ipak kubanski predsjednik u govoru koji su prenosili državni mediji.

Dramatični preokret između SAD-a i Kube!

Povijesno približavanje dviju zemalja događa se u trenutku kada su dvije zemlje objavile informaciju o razmjeni zatočenika. Naime, Gross je razmijenjen za trojicu Kubanaca koji su bili u zatvoru u SAD-u.

'Gerardo (Hernandez), Ramon (Labanino) i Antonio (Guerrero) su danas stigli u našu zemlju', rekao je Castro o toj trojici agenata koji su bili dio skupine od pet Kubanaca koji su 2001. osuđeni na teške kazne zatvora zbog špijunaže.

'Ta odluka američkog predsjednika zaslužuje poštovanje i zahvalnost našega naroda', dodao je kubanski predsjednik koji je zatim potvrdio 'humanitarno i jednostrano' oslobađanje Alana Grossa, Amerikanca koji je pet godina bio zatočen u Havani.

Castro je usto istaknuo pomoć Vatikana u približavanju dviju zemalja koje dijeli tek 150 km širok floridski tjesnac i koje su 1961. prekinule diplomatske odnose.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook