Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznenađeni?

Ameri otkrili tko je imao presudnu ulogu u približavanju Kube i SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo i Sveta Stolica su imali važnu posredničku ulogu u povijesnom približavanju Sjedinjenih Država i Kube nagoviještenom u srijedu, rekao je visoki američki dužnosnik.

Papa Franjo je tako u pismu ljetos uputio osobni apel Baracku Obami i posebno Raulu Castru, a Vatikan je primio izaslanstvo dviju zemalja kako bi dovršio približavanje, rekao je taj dužnosnik.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem Papa Franjo na misi Papa uputio važnu poruku: "Trebali bi živjeti svaki dan i svaki trenutak sa zahvalnošću i nadom"

Nakon susreta s Obamom početkom ove godine, "papa Franjo je odlučio uputiti osobni apel, što je veoma rijetko, koliko znam nikada nismo imali takav oblik komunikacije Pape", obrazložio je.

Dramatični preokret između SAD-a i Kube!

"Početkom ljeta je izravno pisao predsjedniku Obami i odvojeno predsjedniku Castru", rekao je. "To je dalo jači poticaj i polet za nastavak".

Izravne pregovore Washingtona i Kube odobrio je Barack Obama u proljeće 2013. a prvi susret se dogodio u Kanadi u lipnju 2013. Dvije strane su nastavile pregovore do studenoga.

Pregovori su zaključeni na susretu izaslanstava dviju zemalja organiziranom u Vatikanu.

Kubanske vlasti su u srijedu iz humanitarnih razloga na zahtjev Washingtona oslobodile Amerikanca Alana Grossa koji je zatvoren 2009. Predsjednik Obama treba dati izjavu u 18.00 sati po srednjoeropskome vremenu, u isto vrijeme kad i kubanski predsjednik Raul Castro.

Po riječima američkog dužnosnika, Alan Gross (65) je razmijenjen za troje Kubanaca koji su bili u zatvoru u SAD-u.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene