Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodna organizacija za prava mentalno retardiranih osoba, sa sjedištem u Washingtonu, objavila je detaljno izvješće o kršenju ljudskih prava djece i odraslih s mentalnom retardacijom u Srbiji.


Izvješće pod nazivom 'Mučenje a ne liječenje: Segregacija i zlostavljanje djece i odraslih s retardacijom u Srbiji', temelji se na četverogodišnjoj istrazi, a opisuje djecu i odrasle vezane uz krevete, nekada i godinama, djecu kojoj nikada nije dopušteno izaći iz metalne ograde krevetića, priopćio je MDRI.

Vezani članci Slika nije dostupna Jennifer Lopez popustila pod pritiskom bijesnih ciparskih Grka! Slika nije dostupna 'Ljudska prava u BiH sve se više krše'

Također se opisuje prljavština u kojoj su prisiljeni živjeti, jer
jedu i obavljaju nuždu na krevetima, zarazne bolesti, odsutnost medicinske skrbi, rehabilitacije ili sudskog nadzora za 17.200 osoba smještenih u ustanove u Srbiji, uz ocjenu da su uvjeti opasni za život.

'To su najranjiviji građani Srbije. Tisuće ih je zatočeno u
ustanovama gdje su izloženi nehumanom i ponižavajućem tretmanu i zlostavljanju. Djeca i odrasli vezani su i ograničeni u kretanju za cijelog životnog vijeka, što je opasan i bolan tretman jednak mučenju i predstavlja jasno kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima', kazao je odvjetnik Eric Rosenthal, izvršni direktor MDRI-a i stručnjak za zakonsku zaštitu ljudskih prava.

'Pozivamo srbijansku vladu da odmah zaustavi to zlostavljanje i poštuje ljudska prava svih ljudi s invaliditetom', poručio je Rosenthal.

The New York Times izvijestio je o poražavajućem izvješću MDRI-a iz Srbije, opisujući neke od drastičnih slučajeva kao što je 21-godišnjak s Downovim sindromom koji je 11 godina vezan uz metalni krevet s ogradom, nag od pasa na dolje, prisiljen jesti i obavljati nuždu u krevetu ili 7-godišnja djevojčica s hidrocefalusom bez liječenja 'jer će i onako umrijeti'.

NYT ocjenjuje da će dužnosnici Europske unije morati pozorno pročitati izvješće, s obzirom na ambicije Srbije da jednom postane članicom Unije.

Vladimir Pešić, dužnosnik srbijanske vlade nadležan za skrb o osobama s invaliditetom, odbio je komentirati izvješće, rekavši da ga nije vidio, navodi NY Times.