Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NYT: U Srbiji zlostavljaju mentalno retardirane osobe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna organizacija za prava mentalno retardiranih osoba, sa sjedištem u Washingtonu, objavila je detaljno izvješće o kršenju ljudskih prava djece i odraslih s mentalnom retardacijom u Srbiji.

Izvješće pod nazivom 'Mučenje a ne liječenje: Segregacija i zlostavljanje djece i odraslih s retardacijom u Srbiji', temelji se na četverogodišnjoj istrazi, a opisuje djecu i odrasle vezane uz krevete, nekada i godinama, djecu kojoj nikada nije dopušteno izaći iz metalne ograde krevetića, priopćio je MDRI.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Pokušavaju Srbima uskratiti glasovanje' Jeremić optužio Hrvatsku za kršenje ljudskih prava Slika nije dostupna EU se složila da se ukinu sankcije Kubi

Također se opisuje prljavština u kojoj su prisiljeni živjeti, jer
jedu i obavljaju nuždu na krevetima, zarazne bolesti, odsutnost medicinske skrbi, rehabilitacije ili sudskog nadzora za 17.200 osoba smještenih u ustanove u Srbiji, uz ocjenu da su uvjeti opasni za život.

'To su najranjiviji građani Srbije. Tisuće ih je zatočeno u
ustanovama gdje su izloženi nehumanom i ponižavajućem tretmanu i zlostavljanju. Djeca i odrasli vezani su i ograničeni u kretanju za cijelog životnog vijeka, što je opasan i bolan tretman jednak mučenju i predstavlja jasno kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima', kazao je odvjetnik Eric Rosenthal, izvršni direktor MDRI-a i stručnjak za zakonsku zaštitu ljudskih prava.

'Pozivamo srbijansku vladu da odmah zaustavi to zlostavljanje i poštuje ljudska prava svih ljudi s invaliditetom', poručio je Rosenthal.

The New York Times izvijestio je o poražavajućem izvješću MDRI-a iz Srbije, opisujući neke od drastičnih slučajeva kao što je 21-godišnjak s Downovim sindromom koji je 11 godina vezan uz metalni krevet s ogradom, nag od pasa na dolje, prisiljen jesti i obavljati nuždu u krevetu ili 7-godišnja djevojčica s hidrocefalusom bez liječenja 'jer će i onako umrijeti'.

NYT ocjenjuje da će dužnosnici Europske unije morati pozorno pročitati izvješće, s obzirom na ambicije Srbije da jednom postane članicom Unije.

Vladimir Pešić, dužnosnik srbijanske vlade nadležan za skrb o osobama s invaliditetom, odbio je komentirati izvješće, rekavši da ga nije vidio, navodi NY Times.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene