Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pokušavaju Srbima uskratiti glasovanje'

Jeremić optužio Hrvatsku za kršenje ljudskih prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić ocjenio je da uhićenje dvojice Srba u Hrvatskoj zbog sumnje u ratni zločin nije u duhu dobrosusjedskih odnosa, da predstavlja kršenje ljudskih prava te da jedino može biti shvaćeno kao pokušaj obeshrabrenja Srba da glasuju na predstojećim lokalnim izborima u Hrvatskoj.

'To je temeljno kršenje ljudskih prava i zaslužuje najoštriju osudu. Upućujem poziv i ohrabrenje Srbima da ipak glasuju i mi ćemo učiniti sve da ih zaštitimo kao država, koristeći diplomatska sredstva', rekao je Jeremić u izjavi koju su prenijeli beogradski elektronički mediji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EU se složila da se ukinu sankcije Kubi Slika nije dostupna Slovenija krši Zakon o zaštiti osobnih podataka

Jeremić, koji se nalazi u posjetu Makedoniji, dodao je kako to uhićenje 'zaslužuje najoštriju institucionalnu, političku i svaku drugu osudu'. 'Smatramo da ljudi koji su uhićeni nisu bili na onim javnim optužnicama u koje je javnost imala prilike imati uvid. Dakle, ponavlja se situacija iz 2005, godine, kada se agresivnim mjerama pokušavalo uskratiti pravo ljudima da glasuju', ocjenio je Jeremić.

Šef srbijanske diplomacije poručio je da Srbija neće imati razumjevanja za ovaj potez hrvatskog pravosuđa i da će mu se oštro suprotstaviti. Policija je u srijedu uhitila i privela istražnome sucu županijskog suda u Sisku dvojicu pripadnika srpske paravojske u dobi od 40 i 67 godina iz Gornjeg Hrastovca, u blizini Sunje, priopćila je u srijedu poslije podne sisačko-moslavačka Policijska uprava. Oni su uhićeni zbog sumnje da su 1991. počinili ratni zločin nad civilima.

47-godišnjak je uhićen na području osječko-baranjske Policijske uprave, gdje je boravio, a 67-godišnjak je uhićen u Gornjem Hrastovcu, u blizini Sunje. Uhićeni su zbog osnovane sumnje da su 18. listopada 1991. godine u Stublju, mjestu u blizini Hrvatske Kostajnice, bezrazložno vatrenim oružjem usmrtili 56-godišnjega hrvatskog civila, čime su počinili ratni zločin protiv civila.

Neslužbeno se doznaje da su ratni zločin počinili kao pripadnici 26. 'pješadijske brigade' tzv. Vojske Republike Srpske Krajine iz Kostajnice. Osnovano se sumnja da su vatrenim oružjem usmrtili 56-godišnjeg civila Vladimira Letića u Stublju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene