Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poznati New York Times objavio je priču o novom oružju sirijskih pobunjenika koje je, navodno, stiglo iz Hrvatske.


Bloger New York Timesa Eliot Higgins za tu veliku medijsku kuću prati trendove naoružavanja u sirijskom građanskom ratu. Detaljnim pregledom snimki sukoba nedavno je došao do vrlo zanimljivog zaključka - sirijski pobunjenici odnedavno su opremljeni hrvatskim oružjem kojeg financira Saudijska Arabija.

Vezani članci Zagreb - Promjena vremena Iz DHMZ-a poslali upozorenje: Stiže nova velika promjena vremena sa snijegom, tučom i jakim vjetrom Koronavirus, ilustracija U Hrvatskoj 1376 novih slučajeva, raste broj preminulih. Borbu s koronom izgubile 33 osobe

Ono što je zapelo za oko NY Timesu bile su novije snimke pobunjenika na kojima su zapazili oružje kao što su M79 Osa i M60 koji potječu iz bivše Jugoslavije, zatim RPG 22 koji se proizvodio u Sovjetskom Savezu, a koristio se i u Hrvatskoj te ono što im je najviše privuklo pažnju, bacač granata RBG-6 koji se proizvodi u Hrvatskoj.

>> Rusija će nastaviti izvoziti oružje u Siriju

Zanimljivo je to što nijedno od tih oružja nisu koristile snage sirijskog režima, što znači da se pobunjenici tog oružja nisu dočepali zaplijenivši ih Assadovoj vojsci. Stoga Higgins zaključuje kako je oružje stiglo iz Hrvatske i to ne direktno nego preko Saudijske Arabije koja je oružje za pobunjenike i financirala.

Iz našeg Ministarstva vanjskih poslova demantirali su za NYT da je Hrvatska prodavala oružje sirijskim pobunjenicima. 'Nismo ih opskrbljivali oružjem', kratko je prokomentirala glasnogovornica Danijela Barišić.

NYTimes piše kako je pošiljka hrvatskog oružja u Siriju još jedan dokaz da neke vlade i dalje potpomažu sirijske pobunjenike i nakon što je zaustavljena pošiljka oružja iz Irana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook