Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel se u govoru u američkom Kongresu založila za nultu toleranciju prema nakanama Irana da pribavi nuklearno oružje, istaknuvši da su Europa i SAD najjači kad se zajednički suprotstavljaju globalnim prijetnjama.


Govoreći o prijetnji od iranske nuklearne ambicije za regiju, Merkel je kazala kako 'ne može biti nuklearnog oružja u rukama iranskog predsjednika koji niječe holokaust i prijeti Izraelu', te da se 'o sigurnosti Izraela ne može pregovarati', što je popraćeno velikim pljeskom zastupnika.

Vezani članci Slika nije dostupna Iran do nedavno spremao nuklearno naoružanje za rat? Slika nije dostupna Iran masovno proizvodi balističke rakete triput brže od zvuka

Iran je u listopadu uz posredovanje UN-a pregovarao sa SAD-om, Rusijom i Francuskom o ponudi da se njegov obogaćeni uranij dalje obogaćuje u Rusiji i Francuskoj za uporabu u medicinsko-istraživačkom reaktoru u Teheranu. Vlada u Teheranu oteže s konačnim odgovorom na tu ponudu i postavlja dodatne uvjete.

'Iranu je poznata naša ponuda, no Iran zna i naše granice', upozorila je Merkel. Također je upozorila da treba razraditi stategiju za predaju odgovornosti u Afganistanu s misije NATO-a na novu vladu u Kabulu. 'Cilj treba biti razvoj strategije za predaju odgovornosti, koju želimo razraditi na konferenciji UN-a iduće godine', rekla je Merkel.

Zahvalila SAD-u za pomoć pri ujedinjenu Njemačke

Merkel je prva njemačka kancelarka koja je govorila u Kongresu u više od 50 godina, nakon Konrada Adenauera 1957. Podsjetila je na snažne veze SAD-a i Europe te nužnost globalne akcije u suprotstavljanju terorizmu i klimatskim promjenama.

Dotaknula se i njemačke odgovornosti za II. svjetski rat i holokaust, govoreći o 'razaranjima i istrjebljenju koja je Njemačka pokrenula u Europi i svijetu'. Spomenula je i skoru obljetnicu 'Kristalne noći' 9. studenoga 1938. kad su nacisti napali židovske lokale i sinagoge u cijeloj Njemačkoj. 'Ja ne mogu danas stajati ovdje pred vama da ne odam počast žrtvama toga dana i šoe', rekla je Merkel, rabeći židovski naziv za holokaust.

Merkel je izrazila priznanje SAD-u za pomoć u ujedinjenju Njemačke nakon rušenja Berlinskog zida 9. studenoga 1989.

'Potreban nam je sporazum na klimatskoj konferenciji'

Pozdravivši zaokret u politici SAD-a prema klimatskim promjenama, koji je došao s predsjednikom Barackom Obamom i Kongresom s demokratskom većinom, Merkel se na Capitol Hillu založila za postizanje globalnog sporazuma na klimatskoj konferenciji UN-a u Kopenhagenu u prosincu.

'Potreban nam je sporazum na klimatskoj konferenciji u Kopenhagenu u prosincu. To traži spremnost svih zemalja da preuzmu međunarodne obveze', kazala je Merkel.

Iako su kongresnici pljeskom pozdravili njezino upozorenje kako istječe vrijeme za globalnu akciju glede klimatskih promjena, u Predstavničkom domu i Senatu trenutačno nema dostatno potpore za prihvaćanje prijedloga zakona Obamine vlade o ograničenju emisije stakleničkih plinova u SAD-u. Zakonu se ne protivi samo republikanska oporba već i znatan dio demokrata, koji predlaže da se ne žuri s njegovim uvrštenjem u raspravu.

Merkel, koja je stigla u službeni posjet SAD-u na samom početku svog drugog mandata, osvojena na izborima 27. rujna, u kongresu je govorila na poziv predsjednice predstavničkog doma Nancy Pelosi. Prije govora na zajedničkoj sjednici obaju kongressnih domova u Bijeloj kući se sastala s predsjednikom Obamom. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju