Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv Angele Merkel

Nulta tolerancija prema nuklearnom Iranu?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel se u govoru u američkom Kongresu založila za nultu toleranciju prema nakanama Irana da pribavi nuklearno oružje, istaknuvši da su Europa i SAD najjači kad se zajednički suprotstavljaju globalnim prijetnjama.

Govoreći o prijetnji od iranske nuklearne ambicije za regiju, Merkel je kazala kako 'ne može biti nuklearnog oružja u rukama iranskog predsjednika koji niječe holokaust i prijeti Izraelu', te da se 'o sigurnosti Izraela ne može pregovarati', što je popraćeno velikim pljeskom zastupnika.

Pročitajte i ovo Nika Shakarami mučan slučaj Procurili tajni dokumenti - Niku (16) ubili su policajci: Strpali su je u hladnjaču, seksualno zlostavljali i bacili na ulicu Slika nije dostupna Sjeverna Koreja želi jačanje vojske i gospodarstva

Iran je u listopadu uz posredovanje UN-a pregovarao sa SAD-om, Rusijom i Francuskom o ponudi da se njegov obogaćeni uranij dalje obogaćuje u Rusiji i Francuskoj za uporabu u medicinsko-istraživačkom reaktoru u Teheranu. Vlada u Teheranu oteže s konačnim odgovorom na tu ponudu i postavlja dodatne uvjete.

'Iranu je poznata naša ponuda, no Iran zna i naše granice', upozorila je Merkel. Također je upozorila da treba razraditi stategiju za predaju odgovornosti u Afganistanu s misije NATO-a na novu vladu u Kabulu. 'Cilj treba biti razvoj strategije za predaju odgovornosti, koju želimo razraditi na konferenciji UN-a iduće godine', rekla je Merkel.

Zahvalila SAD-u za pomoć pri ujedinjenu Njemačke

Merkel je prva njemačka kancelarka koja je govorila u Kongresu u više od 50 godina, nakon Konrada Adenauera 1957. Podsjetila je na snažne veze SAD-a i Europe te nužnost globalne akcije u suprotstavljanju terorizmu i klimatskim promjenama.

Dotaknula se i njemačke odgovornosti za II. svjetski rat i holokaust, govoreći o 'razaranjima i istrjebljenju koja je Njemačka pokrenula u Europi i svijetu'. Spomenula je i skoru obljetnicu 'Kristalne noći' 9. studenoga 1938. kad su nacisti napali židovske lokale i sinagoge u cijeloj Njemačkoj. 'Ja ne mogu danas stajati ovdje pred vama da ne odam počast žrtvama toga dana i šoe', rekla je Merkel, rabeći židovski naziv za holokaust.

Merkel je izrazila priznanje SAD-u za pomoć u ujedinjenju Njemačke nakon rušenja Berlinskog zida 9. studenoga 1989.

'Potreban nam je sporazum na klimatskoj konferenciji'

Pozdravivši zaokret u politici SAD-a prema klimatskim promjenama, koji je došao s predsjednikom Barackom Obamom i Kongresom s demokratskom većinom, Merkel se na Capitol Hillu založila za postizanje globalnog sporazuma na klimatskoj konferenciji UN-a u Kopenhagenu u prosincu.

'Potreban nam je sporazum na klimatskoj konferenciji u Kopenhagenu u prosincu. To traži spremnost svih zemalja da preuzmu međunarodne obveze', kazala je Merkel.

Iako su kongresnici pljeskom pozdravili njezino upozorenje kako istječe vrijeme za globalnu akciju glede klimatskih promjena, u Predstavničkom domu i Senatu trenutačno nema dostatno potpore za prihvaćanje prijedloga zakona Obamine vlade o ograničenju emisije stakleničkih plinova u SAD-u. Zakonu se ne protivi samo republikanska oporba već i znatan dio demokrata, koji predlaže da se ne žuri s njegovim uvrštenjem u raspravu.

Merkel, koja je stigla u službeni posjet SAD-u na samom početku svog drugog mandata, osvojena na izborima 27. rujna, u kongresu je govorila na poziv predsjednice predstavničkog doma Nancy Pelosi. Prije govora na zajedničkoj sjednici obaju kongressnih domova u Bijeloj kući se sastala s predsjednikom Obamom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene