Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjevernokorejski nuklearni pokus izveden u ponedjeljak bio je razmjerno malen, objavili su američki mediji uz napomenu da je neposredno prije pokusa Kina službeno obavijestila Washington da će se on dogoditi. Prema mišljenju znanstvenika, sjevernokorejske vlasti rezultatom pokusa ne bi trebale biti naročito zadovoljne.


Snaga eksplozije bila je jednaka eksploziji 550 tona TNT-a, javljaju mediji na temelju podataka južnokorejskoga državnog instituta za geologiju.

Vezani članci Miroslav Šulc i Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Muškarac pod čijim su kombajnom eksplodirale bombe jedva izvukao živu glavu: "Moglo je biti kobno, to je jedna vrsta atentata na mene" Željeznička stanica u Zračnoj luci Manchester, ilustracija (Foto: AFP) Eksplozija na aerodromu u Manchesteru: "Gol muškarac trčao je i mahao rukama. Sve je otišlo kvragu"

Za usporedbu, snaga američke atomske bombe koja je uništila japanski grad Hirošimu u Drugome svjetskom ratu bila je usporediva s eksplozijom 21.500 tona TNT-a, dodaju.

Američki program vijesti Fox News prenosi riječi nekih sigurnosnih analitičara koji kažu da se iz perspektive Pyongyanga ovaj pokus može smatrati razočaranjem. 

Stručnjaci opisuju eksploziju "više kao šištanje nego kao prasak".

Ipak, ne treba isključiti mogućnost da je SAD izvješćima o tek djelomično uspjelom nuklearnom pokusu pokrenuo kampanju umirivanja domaće, ali i svjetske javnosti.

Naime, južnokorejske vlasti strahuju da je Pyongyang uskladištio 30 do 40 kilograma plutonija, što je dovoljno za još sedam bombi. 

Američki predsjednik George W. Bush obaviješten je o
sjevernokorejskome planu neposredno prije pokusa, javljaju američki mediji na temelju izvora iz Bijele kuće.

Pyongyang je obavijestio Kinu sat vremena prije pokusa. Vlasti u Pekingu stupile su u kontakt s američkim veleposlanstvom u glavnome gradu Kine, a veleposlanstvo je odmah obavijestilo državnu tajnicu Condoleezzu Rice. Zatim je obaviješten i američki predsjednik, javljaju američki mediji.

Osude na račun Pyongyanga i dalje pristižu sa svih strana svijeta.

Oglasila se i iranska diplomacija. 

Iransko je opće stajalište, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova, da na svijetu ne bi trebalo postojati nuklearno oružje.

No, pred čovječanstvom se, čini se, nalazi još nuklearnih izazova, a jedan od njih je upravo iranski nuklearni program.