Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi vođa Brazila

Tropski Trump šokira: ''Radije bih da mi sin pogine u nesreći nego da mi kaže da je gay''

Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro (Foto: AFP)
Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Novoizabrani predsjednik Brazila, ekstremni desničar i bivši vojni časnik jair Bolsonar, jednom je prilikom brutalno izvrjeđao kolegicu kongresnicu rekavši joj da je "toliko ružna da ne zaslužuje ni da ju siluju"

Ulice Rio de Janeira u nedjelju su okupirali pristaše Jaira Bolsonara, ekstremno desnog političara koji je na predsjedničkim izborima proglasio pobjedu nad protukandidatom, bivšim gradonačelnikom Sao Paula i ljevičarom Frenandom Haddadom.

Pročitajte i ovo Donald Trump oštro reagirala Bijela kuća Trump sablaznio novom izjavom: "Niste platili? Još bih potaknuo Rusiju da vas napadne" Neredi u Senegalu Građani bijesni VIDEO Stabilna afrička demokracija u krizi zbog odgode izbora: U neredima poginuo student

Bolsonarova pobjeda došla je nakon jedne od najnasilnijih predizbornih kampanja u povijesti te izrazito polarizirane zemlje kojom vlada dugotrajna recesija, rastući kriminal i sve raširenija korupcija.

Uspoređuju ga s Trumpom

Novoizabrani predsjednik, kojeg nazivaju i "tropskim Donaldom Trumpom", u svojem je pobjedničkom govoru istaknuo kako je njegova misija "braniti slobodu" i voditi "politiku koja će šititi građane, ali one koji obavljaju svoje dužnosti i poštuju zakone".

I dok su Bolsonarovi pristaše slavili pobjedu ispred njegova doma u Rio de Janeiru, protivnici njegove politike strahuju da bi ovaj bivši vojni časnik tijekom svojeg mandata mogao ozbiljno ugroziti ljudska prava u zemlji, ali i slomiti zaštitu Amazonske prašume. Gubitnik izbora Haddad još tijekom kampanje isticao je da su ovim izborima "brazilski demokratski standardi na kocki".

Brojne organizacije za zaštitu prirode u Brazilu i prije izbora upozoravale na Bolsonarov plan industrijalizacije Amazonske prašume ističući kako njezine dijelove želi dati na raspolaganje brazilskim i međunarodnim agrobiznizima i rudarskim sektorima.

"To bi moglo dovesti do uništenja najveće kišne prašume na planeti, ali i utjecati na zajednice koje tu šumu zovu domom. Rezlultat takve nepromišljene politike mogla bi biti neprocjenjiva katastrofa za globalnu klimu", istaknuli su u izjavi za medije članovi Amazon Watcha.

Napali ga nožem, tjednima je bio van kampanje

Čitava je kampanja od početka bila izuzetno agresivna, izmjenjivale su se teške riječi, a prošlog mjeseca i sam je Bolsonaro ozlijeđen nakon što su ga tijekom predizbornog skupa u gradi Juiz de Fora, u državi Minas Gerais, uboli nožem u trbuh.

Zbog napada je tjednima bio spriječen nastaviti predizbornu kampanju no učvrstio je svoju poziciju među Brazilcima željnima promjene. Na izbornu nedjelju na svoje je biračko mjesto zbog sigurnosti ušao na stražnji ulaz zaštićen pancirkom.

Popularnost mu je rasla sa svih strana što je pokrenulo protukampanju na društvenim mrežama #elenao ili #nothim, koja mu je donijela podršku čak i izvan zemlje. Čak je i slavni Roger Waters, suosnivač benda Pink Floyd, na svojoj brazilskoj turneji nastupao s tim hashtagom na pozornici pjevajući "ele nao" s razdraganom gomilom. Isto su skandirale prosvjednice ženskog marša protiv Bolsonara u Sao Paolu.

"Bolsonaro je otvorio Pandorinu kutiju. On je dao glas ultra desnoj populaciji koja želi artikulirati svoje predrasude i uništiti svakoga tko je drugačiji", izjavio je jedan od organizatora prosvjeda Luka Franca.

"Toliko si ružna da ne zaslužuješ ni da te siluju"

Zbog ekstremnih stavova te rasističkih i homofobnih izjava međunarodni analitičari brzo su ga počeli uspoređivati s beskompromisnim Donaldom Trumpom, koji mu je odmah čestitao na pobjedi, kao i s predsjednikom Filipina Rodrigom Duterteom.

Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro (Foto: AFP) Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro (Foto: AFP) Foto: Afp

Jednoj je kongresnici rekao da ne zaslužuje biti ni silovana koliko je ružna, a šokirao je i stavom da bi radije, kako je rekao, da mu sin pogine u nesreći nego da neki član njegove obitelji bude homoseksualac.

Nije idealan, ali s vlasti 'skida' Radničku stranku

No mnogi u Brazilu priznaju da su glas dali Bolsonaru samo kako bi smanjili utjecaj Radničke stranke u zemlji.

"Željela sam da on bude predsjednik, ne zato što je idealna osoba za to, već zato što više ne možemo riskirati da se Radnička stranka vrati na vlast. Naravno da su sve političke stranke korumpirane, ali Radnička stranka izgradila je cijelu korupcijsku infrastrukturu", kazala je za CNN učiteljica iz Brazila Alexsandre Vastella.

Radnička stranka inače je više od 13 godina vladala Brazilom pod vodstvom predsjednika Luiza Inacia Lula da Silve (2003.-2011.) i njegove nasljednice Dilme Rousseff (2011.-2016.). Predsjednik da Silva inače je mandat završio sa čak 83 posto podrške, nakon što su njegove politike pomogle milijune Brazilaca izvući iz siromaštva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene