Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sazivanje sastanka

Novi pokušaj EU-a da privoli čelnike BiH na reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolsko predsjedništvo Europske unije sazvat će u travnju novi sastanak sa čelnicima triju etničkih zajednica u Bosni i Herecgovini u nastojanju da ih potaknu na reforme, javila je njemačka agencija dpa.

‘Mi podržavamo španjolski prijedlog da se, nakon inicijative EU-a i SAD-a iz Butmira, sazove sastanak s bosanskim čelnicima u travnju ‘, rekao je neimenovani europski diplomat agenciji dpa. Diplomat je izjavu dao na marginama neformalnog skupa ministara vanjskih poslova zemalja EU-a u Cordobi u Španjolskoj gdje se na dnevnom redu uz stanje na Bliskom istoku i planove ustanovljenja EU-ovog diplomatskog tijela našao i prostor Balkana.

Pročitajte i ovo Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku" Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica...

>> Rusija želi brže zatvaranje OHR-a u BiH

>> Pregovori u Butmiru prekinuti, Bildt ipak optimističan

Razgovori o BiH bili bi pokušaj oživljavanja takozvanog procesa Camp Butmir koji su prošle jeseni pokrenuli EU i SAD no koji nije uspio prevladati političke blokade. Očekuje se da će u Cordobi Italija i Španjolska predstaviti ‘non-paper’ o planiranom summitu EU-Balkan u Sarajevu koji se treba održati ‘početkom lipnja’, po nacrtu koji je vidjela agencija dpa. Dvije su zemlje sugerirale da bi ‘SAD, Rusija ili Turska mogle biti pozvane da sudjeluje u dijelu skupa’ i predložile da se skup zaključi konačnom deklaracijom u kojoj bi EU ‘objavio popis preostalih izazova za svaku balkansku zemlju’. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene