Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak idući tjedan

Pregovori u Butmiru prekinuti, Bildt ipak optimističan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici sedam političkih stranaka iz BiH nisu uspjeli okončati pregovore o ustavnim reformama, no ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt, koji je bio jedan od međunarodnih posrednika, kazao je kako ti razgovori nisu propali te da će biti nastavljeni u narednom razdoblju.

Nakon nepunih sati i pol razgovora, vođenog u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva, Bildt je novinarima kazao kako je zadovoljan ostvarenim 'konstruktivnim ozračjem' te kako ocjenjuje da su lideri političkih stranaka sada puno bliži u svojim stajalištima nego što je to ranije bio slučaj. Kazao je također kako je važno to da su stranački čelnici jasno pokazali opredijeljenost da zajednički rade na integriranju BiH u EU i NATO. Da bi se to ostvarilo, potvrdio je Bildt, biti će međutim nužni daljnji razgovori. 'Iako je postignut stanovit napredak biti će potrebni daljnji razgovori kako bi se postigao dogovor o pitanjima o kojima još nema suglasnosti, a neke stranke će morati pokazati veći stupanj odlučnosti i fleksibilnosti ukoliko doista žele ostvariti cilj za koji se javno zalažu', izjavio je Bildt.

Pročitajte i ovo Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati" Slika nije dostupna Butmir BiH: Ponuđene ustavne reforme svima neprihvatljive

Po riječima Bildta, sada je na bosanskohercegovačkim sudionicima pregovora da iskoriste vrijeme koje im je na raspolaganju i da se do narednog sličnog sastanka, čiji datum nije definiran, dogovore o konkretnim rješenjima, u čemu će im pomoći američki i europski stručnjaci koji će u BiH boraviti od idućeg tjedna. Zamjenik američke državne tajnice i pregovarač u razgovorima James Steinberg također je potvrdio kako drži da pregovori nisu propali. 'Mislim da postoji stvarna prilika da se postigne značajan napredak do narednog sastanka Vijeća za provedbu mira u BiH, zakaznog za 18. studenoga', kazao je Steinberg pojašnjavajući kako će taj datum biti prilika za međunarodnu zajednicu da još jednom pozorno razmotri stanje u BiH.

Bosanskohercegovački stranački čelnici koju su sudjelovali u pregovorima ocijenili su da za sada nema nikakvog napretka te su uglavnom suglasni kako se dosadašnji razgovori mogu smatrati neuspješnima. Predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić potvrdio je kako narednih dana i tjedana slijede pregovori sa stručnjacima iz SAD i Europe, čiji je cilj dobiti usuglašeni dokument o ustavnim promjenama. 'Mi ćemo zastupati stajalište da BiH postane funkcionalna država, da se uspostave institucije kojih sada nema, da se postojeće institucije učine 'prohodnijima', uklone blokade i da se provede reforma srednje razine vlasti', kazao je novinarima Ljubić. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je pak kako je nakon sastanka u srijedu postalo sasvim jasno da neće biti nikakvog nametanja rješenja te da se o svemu moraju dogovoriti domaći političari i za predložene promjene ustava osigurati potporu dvije trećine zastupnika u Parlamentu BiH.

Predsjednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik jasno je kazao kako ništa nije dogovoreno, no dodao je kako stanje ne treba smatrati dramatičnim. 'Ovo je bio jedan pokušaj da se nešto uradi, a logično je da treba završavati neka pitanja vezana za europske integracije', izjavio je Dodik te potvrdio spremnost SNSD-a da nastavi sudjelovati u pregovaračkom procesu pri čemu će ta stranka nastaviti zastupati stajalište da reformski paket kojega su predložili Bildt i Steinberg 'uopće ne može biti osnovnom za razgovore'. Taj je paket, među ostalim, predviđao jačanje uloge Parlamenta BiH i Vijeća ministara te uspostavu dužnosti predsjednika BiH s dva zamjenika umjesto sadašnjeg kolektivnog Predsjedništva.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić je kazao kako je on bio spreman prihvatiti i takav prijedlog, unatoč svim manjkavostima. 'SDA je učinila sve da se postigne sporazum no, na žalost, drugi to nisu htjeli. Zbog maksimalističkih i isključivih politika, mi nemamo sporazum', kazao je razočarano Tihić. Predsjednik oporbene Socijaldemokratske partije Zlatko Lagumdžija ocijenio je kako su pregovori u Butmiru imali važnu pozitivnu stranu. 'Međunarodna zajednica je napokon izgubila svaku iluziju o tome tko je ovdje tko. Dobro je i to što su SAD i EU potvrdili kako su spremni ovdje biti dok ovo ne postane normalna i funkcionalna država', izjavio je Lagumdžija.

Prema očekivanjima, razgovori o ustavnoj reformi o BiH trebali bi ponovo biti nastavljeni od idućeg tjedna, a međunarodna zajednica u njih će biti uključena na razini stručnjaka za ustavna i pravna pitanja. Kako su danas najavili sudionici pregovora, preliminarni dogovori o barem nekim od otvorenih pitanja trebali bi biti postignuti do 18. studenoga, kada je predviđeno zasjedanje Upravnoga odbora Vijeća za provedbu mira u BiH. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene