Obavijesti Pretražite Navigacija

Nove mete al-Qa'ide bit će Perzijski zaljev i Izrael

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na internetu se u nedjelju navečer, u predvečerje pete obljetnice terorističih napada na SAD 11. rujna, pojavila 55-minutna videosnimka s do sada neobjavljenim snimkama nasmiješenog Osame bin Ladena i drugih zapovjednika al-Qa'ide kako u jednom planinskom kampu, navodno, planiraju napade na New York i Washington.

Dokumentarna snimka s engleskim prijevodom (titlom) vrlo je duga i sofisticirane predukcijske kvalitete pa se može usporediti s ranijim videosnimkama koje je u svijet odašiljala al-Qaida.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 12. obljetnica Napadi 11. rujna 2001.: Ovako je tekao dan koji je promijenio svijet Slika nije dostupna Poslali poruku Al Qaida preuzela odgovornost za krvave napade: 'Šijiti neće biti sigurni ni danju ni noću'

- Napadi 11. rujna nisu planirani ispred računalnih monitora ili
radarskih ekrana, niti unutar vojnog zapovjedništva i kontrolnih
centara, već se sve događalo pod božanskom zaštitom i u atmosferi ispunjenoj bratskim osjećajima... i ljubavi za požrtvovni život, kaže na snimci nepoznati narator.

Snimka prikazuje vođu al-Qa'ide u razgovoru sa svojim suborcima u planinskom kampu za koji se smatra da je u Afganistanu, ali i američkog potpredsjednika Dicka Cheneya kako brani svoj bivši posao u naftnoj kompaniji Halliburton te predsjednika Georga W. Busha tijekom inauguracije.

Isječke te snimke prikazala je televizija Al-Jazeera u četvrtak, a al-Qa'ida je poručila da će kasnije na internetu pustiti cijelu snimku. Videosnimka se na internetu pojavila u nedjelju, a označena je amblemom As-Sahab, al-Qaidinim medijskim znakom.

Snimka prikazuje i zadnje izjave dvojice otmičara zrakoplova 11. rujna, Wail al-Shehrija i Hamze al-Ghamdija, te bin Ladena kako šeta po kampu popraćen uzvicima svojih pristalica.

-Među pobožnom skupinom koja je odgovorila pozivu Alaha i pozivu njegovog poslanika su i heroji 11. rujna koji su tintom svoje krvi napisali najveće stranice u modernoj povijesti, kaže narator, govoreći o otmičarima koji su se zrakoplovima obrušili na Pentagon i Svjetski trgovački centar (WTC).

Na snimci u kameru govore i al-Shehri i al-Ghamdi, a iza njih su montirane snimke rušenja tornjeva WTC-a te Pentagona u plamenu. Obojica poručuju kako se Muslimani moraju dići na oružje i boriti se protiv Zapada.

- Ako Džihad danas nije obveza (za Muslimane) kada je?, kaže al-Shehri, pozivajući na borbu Muslimane u Bosni, Afganistanu i Čečeniji.

Drugi čovjek te organizacije, Ayman al-Zavahiri, poručio je u ponedjeljak, na petu godišnjicu napada 11. rujna, da su sljedeće mete njihovih boraca Perzijski zaljev i Izrael, prenose agencije.

- Ne trebate gubiti vrijeme na jačanje snaga u Iraku i Afganistanu, jer ste ionako osuđeni na poraz....bolje bi bilo da zbijete redove u drugim dvama područjima. Prvo je područje Perzijski zaljev, a potom je na redu Izrael, izjavio je Zavahiri u video poruci koju su poruku prenijele brojne medijske kuće, među kojima i CNN.

Zawahiri je rekao da "su novi događaji na putu" i pozvao muslimane da intenziviraju svoju otpor Sjedinjenim Državama.

Zawahiri je također opužio vlade Egipta, Jordana i Saudijske Arabije da su suodgovorne za ubijanje muslimana na Bliskom istoku.

Čini se da je taj video zapis dio al-Qa'idinog obilježavanja
godišnjice napada 11. rujna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene