Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Novac nam treba služiti, a ne upravljati nama', poručio je papa Franjo, ocijenivši da 'iako Papa voli sve, i bogate kao i siromašne, njegova je dužnost podsjetiti bogate da siromašnima moraju pomagati, poštovati ih i pružati im potporu'.


Papa Franjo je osudio 'fetišizam novca' i 'diktaturu ekonomije bez humanog lica i cilja', izrazivši pritom žaljenje zbog toga što se etika i solidarnost smatraju 'remetilačkim' čimbenicima.

Bivšem nadbiskupu Buenos Airesa, poznatom po pažnji prema najsiromašnijima, uzrok takvog stanja je 'odnos koji imamo prema novcu', kako je rekao tijekom audijencije za nove veleoposlanike Kirgistana, Antigve i Barbude, Luksemburga i Bocvane. Izvor svjetske financijske krize je, smatra Papa, 'duboka antropološka kriza', koju se ogleda u stvaranju 'novih idola', 'fetišizma novca' i 'diktature ekonomije bez lica i cilja koji bi bili doista humani'.

Vezani članci Papa Franjo Imaju najniži natalitet u 160 godina: "Mnogi parovi radije nemaju djece ili imaju samo jedno...To je tragedija" Urbi et Orbi: Papa Franjo održat će božićnu misu - 5 Papa: ''Odbacimo polarizaciju, dijalogom zaliječimo podijeljeni svijet''

>>Papa Franjo osudio zloporabu djece

Čovjek je 'sveden na jednu jedinu potrebu - potrošnju, a što je još gore, i samo se ljudsko biće smatra potrošačkom robom koju se može iskoristiti i baciti', poručio je papa Franjo.

S druge strane,'solidarnost, koja je bogatstvo siromašnih, smatra se kontraproduktivnom, suprotnom financijskoj i ekonomskoj logici', dodao je Papa, izrazivši žaljenje zbog sve većih razlika između najbogatijih i najsiromašnijih. To, prema njegovom mišljenju, proizlazi iz 'ideologija koje zagovaraju apsolutnu autonomiju tržišta i financijskih špekulacija, odričući državama pravo na nadzor'. Toj kritici sumanutog liberalizma Papa je pridodao i osudu 'sveprisutne korupcije i egoistične porezne utaje koje su zahvatile cijeli svijet'. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju