Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Petero sudionika mirnih prosvjeda u središtu Moskve, na mjestu gdje je policija 14. travnja primjenom sile pokušala rastjerati prosvjede organizirane na poziv oporbe, policija je u nedjelju premlatila i privela, izjavio je jedan od uhićenih aktivista za ljudska prava.


Aktiviste, među kojima je i predsjednik organizacije za zaštitu
ljudskih prava Lev Ponomarev, uhitila je specijalna policija na ulici prije nego je prosvjedna povorka krenula ka mjestu na kojemu je prošlog vikenda policija napala i uhitila nekolicinu prosvjednika, rekla su dvojica aktivista za moskovski radio Eho.

Vezani članci USKOK, ilustracija Policija i USKOK upali na zagrebački Trgovački sud, uhićen sudac Kovačić: Stečajne dužnike oštetili za 30 milijuna kuna Neredi u Kongresu Poslijedice juriša na Kongres: Zasad 13 optužnica zbog nereda i napada, među njima i šaman QAnon

- Skupina pripadnika specijalne policija grubo nam je zapriječila prolaz. Stali su pred nas ne rekavši što hoće, ščepali nas i odvukli u autobus, rekao je Ponomarev.

- Oni su normalno hodali, a policija ih je grubo uhitila i odvela u postaju u ulici Tverska, rekla je bivša sovjetska disidentkinja i čelnica Helsinškog odbora u Moskvi Ljudmila Aleksejeva.

Prosvjednici nisu nosili transparente ni razglase, dodali su
Aleksejeva i Ponomarev.

U prosvjedima održanim u subotu 14. travnja u Moskvi je uhićeno sedamsto, a u Sankt Peterburgu tristo osoba, prema alternativnoj konferenciji Drukčija Rusija.

Uhićenja se događaju dan pošto je ruski državni odvjetnik počeo istragu o zakonitosti uhićenja bivšeg svjetskog šahovskog prvaka Garija Kasparova tijekom prošlotjednih prosvjeda.

Kasparova je u petak ispitala ruska tajna služba FSB. Glasnogovornica Kasparova koji je predsjednik Ujedinjene građanske fronte, rekao je da je policiju zanimalo je li javno poticao na ekstremno djelovanje.

Bivši šahovski prvak, jedan od organizatora prošlotjednih prosvjeda, uhićen je pri otvorenju prosvjednog skupa zbog "javne provokacije" i pušten nakon nekoliko sati. Sam Kasparov izjavio je nakon uhićenja da ničim nije prekršio zakon.