Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nova uhićenja aktivista u Moskvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petero sudionika mirnih prosvjeda u središtu Moskve, na mjestu gdje je policija 14. travnja primjenom sile pokušala rastjerati prosvjede organizirane na poziv oporbe, policija je u nedjelju premlatila i privela, izjavio je jedan od uhićenih aktivista za ljudska prava.

Aktiviste, među kojima je i predsjednik organizacije za zaštitu
ljudskih prava Lev Ponomarev, uhitila je specijalna policija na ulici prije nego je prosvjedna povorka krenula ka mjestu na kojemu je prošlog vikenda policija napala i uhitila nekolicinu prosvjednika, rekla su dvojica aktivista za moskovski radio Eho.

Pročitajte i ovo Uhićenje u Njemačkoj; ilustracija - 4 Angažirano 130 policajaca Uhićena pripadnica Frakcije Crvene armije: Skrivala se 30 godina, neki članovi su još u bijegu Stotine se okupile diljem Europe kako bi oplakivale Navaljnog i osudile Putina - 5 Nakon smrti Alekseja Navaljnog FOTO Ruska policija odvodi građane, prosvjednici se okupljaju izvan granica: ''Sad više nemamo nade za lijepu Rusiju u budućnosti''

- Skupina pripadnika specijalne policija grubo nam je zapriječila prolaz. Stali su pred nas ne rekavši što hoće, ščepali nas i odvukli u autobus, rekao je Ponomarev.

- Oni su normalno hodali, a policija ih je grubo uhitila i odvela u postaju u ulici Tverska, rekla je bivša sovjetska disidentkinja i čelnica Helsinškog odbora u Moskvi Ljudmila Aleksejeva.

Prosvjednici nisu nosili transparente ni razglase, dodali su
Aleksejeva i Ponomarev.

U prosvjedima održanim u subotu 14. travnja u Moskvi je uhićeno sedamsto, a u Sankt Peterburgu tristo osoba, prema alternativnoj konferenciji Drukčija Rusija.

Uhićenja se događaju dan pošto je ruski državni odvjetnik počeo istragu o zakonitosti uhićenja bivšeg svjetskog šahovskog prvaka Garija Kasparova tijekom prošlotjednih prosvjeda.

Kasparova je u petak ispitala ruska tajna služba FSB. Glasnogovornica Kasparova koji je predsjednik Ujedinjene građanske fronte, rekao je da je policiju zanimalo je li javno poticao na ekstremno djelovanje.

Bivši šahovski prvak, jedan od organizatora prošlotjednih prosvjeda, uhićen je pri otvorenju prosvjednog skupa zbog "javne provokacije" i pušten nakon nekoliko sati. Sam Kasparov izjavio je nakon uhićenja da ničim nije prekršio zakon.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene