Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Plutonu postoje planine sastavljene od leda i visoke poput Stjenjaka u SAD-u, pokazale su fotografije koje je snimila sonda New Horizons, piše BBC u četvrtak.


Također su otkrile znakove geološke aktivnosti na Plutonu i njegovu mjesecu Charonu. Znanstvenici su u srijedu objavili prve fotografije koje je sonda New Horizons snimila na povijesnom letu pored patuljastog planeta.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ovo do sada nismo vidjeli u našem solarnom sustavu' Slika nije dostupna Astronomi otkrili najudaljeniji objekt u Sunčevu sustavu

Svemirska letjelica prošla je pored Plutona u utorak i približila mu se na 12.500km te prikupila gomilu podataka.

Znanstvenik John Spencer rekao je novinarima da prve snimke površine Plutona otkrivaju teren koji se na površini pojavio zahvaljujući nekom geološkom procesu, poput vulkana, prije najmanje 100 milijuna godina.

JURNJAVA OD 49.000 KM/H 'Ovo je veliki trenutak u povijesti čovječanstva'

"Nismo našli nijedan krater od udara kometa, što znači da se radi o vrlo mladoj površini", dodao je. Snimke prikazuju i planine na rubovima srcolikog područja više od 3300 metara koje su članovi tima usporedili sa Stjenjakom u SAD-u.

Američka svemirska letjelica u utorak je proletjela pokraj malenog Plutona u udaljenom dijelu Sunčeva sustava, nakon prijeđenih 4,88 milijardi kilometara tijekom putovanja koje je trajalo devet i pol godina.

Znanstvenici već sada znaju da je Pluton, nekada smatran devetim i najudaljenijim planetom Sunčeva sustava, veći nego što se mislilo, s promjerom od 2370 kilometara, što je oko 80 kilometara više od ranijih procjena.

Pluton je sada i službeno veći od Erisa, jednog od stotine tisuća mini planeta i tijela sličnih kometima koji kruže iza Neptuna u području poznatom kao Kuiperov pojas.

Otkriće tog područja 1992. dovelo je do nove klasifikacije Plutona koji je od planeta postao "patuljasti planet".

Pluton je otkriven 1930. godine. Manji je od Mjeseca, a masa mu je 500 puta manja od Zemlje. Ima pet mjeseca i oko Sunca se okrene za 247,7 godina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook