Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Norveškoj je pokrenuta internetska peticija da se planinski vrh daruje susjednoj Finskoj kao poklon za stogodišnjicu finske neovisnosti 2017.


Dio planine Halti u Laponiji već jest u Finskoj, ali je njezin najviši vrh dvjesto metara iza norveške granice. Na Facebooku je pokrenuta kampanja da se granica pomakne i da se vrh daruje Finskoj. Kažu da bi takva promjena jedva bila vidljiva na karti, prenosi BBC.

Vezani članci Finski navijači Gotovo 300 navijača zaraženo koronavirusom nakon povratka iz Rusije, u zemlju bez testiranja pušteno skoro 800 ljudi Kjelfossen (Foto: Screenshot/YouTube) Dronom snimio bajkoviti vodopad u Norveškoj, snimku je nemoguće opisati riječima

"Ne samo da bi to bio sjajan poklon, nego i koliko se zemalja može hvalisati da je darovalo planinu", kažu norveški aktivisti pod sloganom "Odvedimo Finsku do novih visina".

Halti je visok 1365 metara i ne ulazi niti u dvjesto najviših norveških vrhova. Ali bi u Finskoj bio najviši.

Iza ideje stoji Bjorn Geirr Harsson, umirovljeni zaposlenik nacionalnog norveškog kartografskog zavoda. Harsson je radio na mapiranju te planine još prije tridesetak godina i nije mu bilo jasno kako je vrh pripao Norveškoj.

Sadašnjoj šefici kartografskog zavoda Anne Cathrine Frostrup ideja se sviđa.

Fincima još i više. Na tamošnjim društvenim mrežama oduševljeni su norveškom plemenitošću. No javio se i jedan praktičniji finski korisnik: "Možemo li planinu zamijeniti za samo jedan naftni izvor?", pitao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook