Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Norveškoj je pokrenuta internetska peticija da se planinski vrh daruje susjednoj Finskoj kao poklon za stogodišnjicu finske neovisnosti 2017.


Dio planine Halti u Laponiji već jest u Finskoj, ali je njezin najviši vrh dvjesto metara iza norveške granice. Na Facebooku je pokrenuta kampanja da se granica pomakne i da se vrh daruje Finskoj. Kažu da bi takva promjena jedva bila vidljiva na karti, prenosi BBC.

Vezani članci Slika nije dostupna OMILJENA SOCIJALISTIČKA UTOPIJA GUBI SVOJ SJAJ Je li ovo kraj 'skandinavskog sna'? Slika nije dostupna U Mimari otvorena izložba suvremenog nordijskog stakla

"Ne samo da bi to bio sjajan poklon, nego i koliko se zemalja može hvalisati da je darovalo planinu", kažu norveški aktivisti pod sloganom "Odvedimo Finsku do novih visina".

Halti je visok 1365 metara i ne ulazi niti u dvjesto najviših norveških vrhova. Ali bi u Finskoj bio najviši.

Iza ideje stoji Bjorn Geirr Harsson, umirovljeni zaposlenik nacionalnog norveškog kartografskog zavoda. Harsson je radio na mapiranju te planine još prije tridesetak godina i nije mu bilo jasno kako je vrh pripao Norveškoj.

Sadašnjoj šefici kartografskog zavoda Anne Cathrine Frostrup ideja se sviđa.

Fincima još i više. Na tamošnjim društvenim mrežama oduševljeni su norveškom plemenitošću. No javio se i jedan praktičniji finski korisnik: "Možemo li planinu zamijeniti za samo jedan naftni izvor?", pitao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook