Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šefica norveške desnice Erna Solberg proglasila je pobjedu nakon parlamentarnih izbora te će vrlo vjerojatno koalirati sa strankom čiji je član bio Anders Breivik.


Erna Solberg proglasila je povijesnu izbornu pobjedu nakon parlamentarnih izbora na kojima bi mogla dobiti neznatnu većinu u parlamentu u odnosu na odlazeću koaliciju lijevog centra.

Vezani članci Plenković dobio nogometnu loptu od norveške premijerke (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Plenković primio norvešku premijerku, razgovaralo se i o nogometu: "Vaša je momčad impresivna, ali malo smo tužni..." Slika nije dostupna Norveška premijerka objavila pobjedu na parlamentarnim izborima

'Danas su birači svojim glasovima dali povijesnu izbornu pobjedu strankama 'građanskog bloka'', rekla je Erna Solberg, koju zovu i 'čelična Erna', pred svojim pristašama. To je izraz koji se koristi za stranke desnice i desnog centra.

>> Premijer koji je sve zeznuo...

Dosadašnji premijer Jens Stoltenberg priznao je poraz na parlamentarnim izborima i rekao da će ponuditi svoju ostavku sljedeći mjesec pod uvjetom da bude spremna nova parlamentarna većina.

'U skladu s noveškom parlamentarnoj tradicijom, predat su ostavku svoje vlade nakon predstavljanja budžeta 14. listopada kada bude jasno da postoji parlamentarni temelj za novu vladu', rekao je Stoltenberg.

Koalicija lijevog centra laburističkog premijera Jensa Stoltenberga bila je na vlasti od 2005. Norveški mediji i ranije su pisali kako Stoltenberg vjerojatno neće odmah ponuditi svoju ostavku jer očekuje da se njegovi politički suparnici na desnici neće uspjeti dogovoriti.

Očekuje se, javlja NBC, da će nova desna koalicija, koja je osvojila više od 50 posto glasova, uključivati Libertalnu stranku, krščanske demokrate te Stranku napretka, antiimigracijsku stranku koja je na izborima osvojila treće mjesto, a čiji je član bio i Anders Breivik koji je 2011. u krvavom pohodu u Norveškoj ubio 77 ljudi. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook