Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena vlasti

Norveška ostala bez vlade, uzde države uskoro preuzima 'čelična Erna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norveška je vlada na izvanrednoj sjednici podnijela kralju Haraldu V ostavku. Uskoro će vlast preuzezi desna koalicija na čelu s Ernom Solberg, koju zovu i 'čelična Erna'.

Norveški laburistički premijer Jens Stoltenberg predao je u ponedjeljak ostavku svoje vlade lijevog centra koja će ustupiti mjesto desnoj koaliciji u koju ulaze konzervativci i, prvi put, populisti.

Pročitajte i ovo Ministar Božinović pozvao je Bojana Ivoševića da da ostavku Policajac u sačekuši? Božinović pozvao Puljkova zamjenika na radikalan potez: "Uvijek kad im nešto propadne za to prozivaju splitsku policiju..." Slika nije dostupna Namještaljka VIDEO Premijer koji je sve zeznuo...

'Predao sam vladinu ostavku', rekao je Stoltenberg nakon kratke izvanredne sjednice vlade s kraljem Haraldom V.

>> 'ČELIČNA ERNA' proglasila povijesnu pobjedu! Koalirat će sa strankom u kojoj je bio i Breivik

Koalicija lijevog centra, na vlasti od 2005., izgubila je parlamentarne izbore 9. rujna. Laburistička stranka je i dalje najveća stranka u zemlji, ali je izgubila većinu koju je imala sa saveznicima, također u naglom padu.

Na sam dan izbora navečer, Stoltenberg je rekao da će formalno predati ostavku svoje vlade pošto 14. listopada objavi nacrt proračuna za 2014.

Premijer na odlasku je, kako nalaže tradicija, preporučio kralju da zadaću formiranja nove vlade povjeri predsjednici desne oporbe, konzervativnoj političarki Erni Solberg, koju zovu i 'čelična Erna'.

U novu vladu će ući konzervativci i populisti iz Stranke napretka (FrP), koja je sve dosad bila u oporbi, a zauzima se za strogu useljeničku politiku i veliko smanjenje poreza.

Nova desna koalicija - manjinska u parlamentu, što nije ništa neobično u Norveškoj - sklopila je više-manje neslužben savez s dvjema strankama desnog centra, kršćanskim demokratima i liberalima, kako bi omogućila donošenje zakona.

Predaja dužnosti treba se održati u srijedu, pišu norveški mediji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene