Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemci u mirovinu tek sa 67 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački građani će ubuduće tek sa 67 godina starosti steći pravo na punu mirovinu, priopćila je njemačka vlada.

"Vlada mora reagirati na dramatične demografske promjene i sve starije društvo i to odmah jer bi sutra već moglo biti prekasno", izjavio je ministar za zapošljavanje i dokancelar Franz Muentefering (Socijaldemokratska stranka Njemačke- SPD).

Pročitajte i ovo Kali, otok Ugljan "Ne znamo što će biti dalje" Kupili kuću iz snova na Jadranu, a onda je počela noćna mora: Zapalili im auto, otrovali mačku... Umirovljenik Siromaštvo na svakom koraku Nakon što potroše na hranu, umirovljenici nemaju gotovo ništa: "Ako šparam cijeli mjesec, ostanu mi dva, tri eura"

Nacrt zakona, koji bi do proljeća sljedeće godine trebao prihvatiti Bundestag, predviđa od 2012. postupno povišenje granice starosti za odlazak u mirovinu sa sadašnjih 65 na 67 godina.

To znači da će svi njemački građani rođeni nakon 1964. moći u mirovinu tek s napunjenih 67 godina starosti.

Od novog pravila bili bi izuzeti oni koji 45 godina i dulje uplaćuju u blagajne mirovinskog osiguranja.

Savezna vlada odbacila je kritike sindikata i oporbe koji povišenje starosne granice za odlazak u mirovinu doživljavaju kao smanjenje mirovine jer drže da stariji od 50 ovako i onako nemaju izgleda na tržištu rada i često prije napunjene starosne dobi ostaju bez posla.

"Kritike su neosnovane jer polaze od dosadašnjeg stanja na tržištu rada", rekao je Muentefering. On je istodobno naglasio da vlada uskoro uvodi nekoliko programa za poticanje zapošljavanja osoba starijih od 50 godina.

Tako program "50+" predviđa subvencioniranje radnih mjesta koja su popunjena radnicima starijima od 50 godina.

Dosadašnjoj praksi po kojoj su poslodavci starije radnike otpuštali kratko prije mirovine treba stati na kraj, smatra savezna vlada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene