Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemačka vlada naredila obavještajnoj službi da ukloni nedostatke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka je vlada zatražila od svoje inozemne obavještajne službe da ukloni nedostatke u svome radu, nakon što je tjednik Der Spiegel objavio da su njemački obavještajci neizravno pomogli američkim kolegama u špijuniranju europskih tvrtki poput proizvođača zrakoplova Airbusa.

Prisluškivanje je osjetljiva tema u Njemačkoj, koja je još uvijek pod dojmom vlastitog iskustva s Gestapom za vrijeme nacionalsocijalizma i Stasijem u komunističkoj istočnoj Njemačkoj za vrijeme Hladnog rata.

Pročitajte i ovo Berlin Traže se špijuni Ni njima nije lako naći radnike iako je riječ o jednom od najuzbudljivijih poslova na svijetu: Ali nema rada od kuće ni mobitela u uredu Ilustracija Dio šire grupe Velika akcija u susjedstvu: Špijun u državnoj službi za Ruse radio već 10 godina?

"Ured savezne kancelarke otkrio je tehničke i organizacijske nedostatka u BND-u", izjavio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert, bez daljnjih objašnjenja, govoreći o radu Savezne obavještajne službe BND (Bundesnachrichtendienst).

"Ured savezne kancelarke naložio je da se to ukloni bez odgode", dodao je. Seibert je rekao da vlada neće komentirati pitanje jesu li točni medijski navodi da je BND pomagao američkim službama, ali je ipak odbio mogućnost masovnog špijuniranja. "Nema dokaza o masovnom prisluškivanju njemačkih i europskih građana", rekao je.

Der Spiegel je u svome internetskom izdanju objavio da su dužnosnici BND-a neizravno pomogli američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA) u špijuniranju Europljana, uključujući i ciljeve u Njemačkoj, u razdoblju duljem od 10 godina.

Dužnosnici BND-a u više od 40.000 slučajeva udovoljili su zahtjevima američkih kolega i stavili im na raspolaganje obavještajne podatke, piše njemački tjednik, dodajući da je jedan od ciljeva NSA bila francusko-njemačka tvrtka EADS, koja je prošle godine preimenovana u Airbus Group.

Prema izvješću, dužnosnici BND-a proslijedili su NSA-u internetske IP adrese i brojeve mobilnih telefona. Ti su postupci interno otkriveni 2008., ali puno izvješće o tome nije proslijeđeno kancelarkinu uredu do prošlog mjeseca, piše Der Spiegel.

Glasnogovornik BND-a odbio je komentirati informaciju.

Otkrića bivšeg suradnika NSA Edwarda Snowdena o masovnom elektroničkom špijuniranju Amerikanaca u Europi izazvala su bijes Nijemaca.

Izvješće da je NSA prisluškivao čak i mobilni telefon kancelarke Merkel dovelo je do zasad bezuspješnog zahtjeva Berlina za sporazumu o nešpijuniranju sa SAD-om. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene