Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka nije htjela komentirati optužbu da nikada nije platila Grčkoj za zlato koje su joj oteli nacisti, ali je rekla da je Atena ta koja treba uvesti reda u grčko gospodarstvo.


Grčki mediji su gnjevni zbog, kako im se čini, otezanja Njemačke, najveće zemlje u eurozoni, da izvuče Atenu iz financijske krize u koju sve dublje upada. BBC je na svojoj internetskoj stranici prenio izjavu Theodorosa Pangalosa, premijerova zamjenika, koji je rekao da Njemačka nema pravo kritizirati Atenu, budući da je Njemačka upropastila grčko gospodarstvo i pobila tisuće ljudi u vrijeme nacističke okupacije.

Vezani članci Požar, Ilustracija Požar na jugu Grčke: Evakuirano šest sela i dva samostana, s vatrenom stihijom bori se gotovo 200 vatrogasaca Koronavirus u Grčkoj Grčka zbog početka turističke sezone popušta epidemiološke mjere

'Uzeli su zlato iz Grčke banke, uzeli su grčki novac i nikada ga nisu vratili', rekao je Pangalos, a prenio BBC. Čelnici u Berlinu su istaknuli da je Njemačka 1960. platila Grčkoj ratnu štetu koju su uzrokovali njemački nacisti.

Glasnogovornik vlade Ulrich Wilhelm rekao je: 'Mislimo da grčke probleme mogu riješiti samo Grci'. Čelnici njemačkog ministarstva vanjskih poslova ističu da su Njemačka i Grčka u dobrim odnosima i da među njima nema bitnih razlika kada je riječ o grčkim financijskim poteškoćama, ni drugih diplomatskih neslaganja. (Hina)